Zöldséges rizottó


Ebben a kerge időjárásban muszáj tolni a vitamint, különben tutira megbetegszünk, és miért ne kössük össze a kellemest a hasznossal, és dobjunk össze egy kis egészséges rizottót ebédre? Amikor megláttam a Vidék íze című újságban a receptet, azonnal tudtam, hogy nekem ez a finomság kell. A család elsőre csak legyintett a legújabb ötletemre, aztán annyira ízlett nekik, hogy ő lett a vasárnapi ebéd főszereplője. Nem mondom, hogy egyszerű dolog rizottót készíteni (ott kell mellette állni és folyamatosan keverni kell), de megéri a macerát, mert isteni finom lesz a végeredmény. Még van belőle, de szerintem már nem sokáig...


Hozzávalók:



  • 35 dkg rizottórizs

  • 1 db vöröshagyma

  • 2 cikk zeller

  • 1 db piros kaliforniai paprika

  • 1 db sárga kaliforniai paprika

  • olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma (nálam kevés fokhagymakrém)

  • 1 dl száraz fehérbor

  • 8 dl zöldségalaplé (nálam 8 dl víz és 2 db leveskocka)

  • 2 db paradicsom

  • 12 dkg zöldfűszeres sajt (nálam gomolya)

  • 1 csokor petrezselyem zöldje (nálam szárított petrezselyem)

  • 5 dkg vaj


  • bors

  • őrölt pirospaprika


Elkészítés:


Akinek hozzám hasonlóan nincs otthon zöldésgalapleve, nyitásként hozza össze a gyorsított verziót, azaz melegítse össze a vizet és a leveskockát. Essünk túl a nehezén, álljunk neki a mocsok melónak, és vágjuk apróra a hagymát, a zellert és a paprikákat. Egy nagy főzőalkalmatosságban néhány evőkanál olívaolajon megdinszteljük a hagymát, aztán mehetnek hozzá a felaprított zöldségek és a fokhagymakrém. Néhány percig együtt pároljuk őket, majd hozzáadjuk a rizst, adunk nekik néhány percet, majd hozzáöntjük a bort, és kevergetve addig forraljuk, amíg a rizs fel nem szívja. Ezután jön a rizottókészítés mumusa: fogunk egy merőkanalat, merünk egyet a levesből, ráöntjük a zöldséges rizsre, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg fel nem szívja a cucc a  levet, aztán újabb merőkanál leves, újabb kevergetés és ez megy mindaddig, amíg el nem fogy a levesünk.


Kitartás, már a végjátéknál tartunk. A levesben megfőtt rizst sózzuk, borsozzuk, teszünk hozzá egy késhegynyi őrölt pirospaprikát, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a felaprított sajtot, a szárított petrezselymet, végül a kockákra vágott vajat. Összekeverjük az egészet, levesszük a tűzről, fedőt teszünk rá és 10 percig pihenni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, már habzsolhatjuk is. Kicsit időigényes, de egészséges és finom ebéd, amely önmagában és köretként is remekül működik.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs