Mama almás pitéje


Erről a sütiről csak annyit mondanék, hogy amikor először elkészült nálunk, csak egy szeletet tudtam enni belőle, a többi olyan viharsebesen elpárolgott, hogy esélyem sem volt lefotózni. Másodjára már bevezettem a vasszigort, a családtagok kizárólag csak azután kezdhettek bele a habzsolásba, miután megörökítettem őkelmét. Az elővigyázatosság indokolt volt, hiszen tegnap készült, és mára már morzsa sem maradt belőle. Vagyis nagyon bejött nekünk a mama almás pitéje, amelynek a sztorija a következő: apukám almás pitét szeretett volna enni, és miután a párja égre-földre megesküdött, hogy az anyukája változata verhetetlen a műfajban, elfogadásra került a javaslat. Ezután a mama felhívásra került, melynek során a recept olyan sormintában került rögzítésre, hogy übergyorsan legenda lett, annyira sok megjegyzést kellett fűzni hozzá, hogy követni tudjuk. Na de a lényeg az, hogy a mama almás pitéje tényleg isteni finom, imádjuk, amikor lehet, készítjük és esszük:-)


Hozzávalók:


Tésztához:



  • 40 dkg liszt

  • 12 dkg zsír (emberemlékezet óta nem volt nálunk itthon zsír, csak ezért a receptért szereztük be és nem bántuk meg)

  • 2 dkg friss élesztő (vagy egy csomag szárított)

  • 1 dl tej

  • 1 ek cukor

  • 1 tk só

  • 2 cs vaníliás cukor

  • 1 db tojás

  • 1 ek tejföl


Töltelékhez:



  • 1,5 kg alma

  • 2 tk fahéj

  • 3 ek cukor

  • 1 cs vaníliás cukor


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.


Egy nagyobb tálba zuttyintjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot és a tojást. Mehet hozzá a zsír, majd jól összemorzsoljuk az egészet. Érkeztetjük az élesztős tejet, ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr, ha még szükséges, hozzáadjuk a tejfölt is. Akkor vagyunk jók, ha egy nem túl kemény, nem túl lágy tésztát kapunk. Tiszta konyharuha, fél óra pihi.


Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Az almákat megpucoljuk és lereszeljük. A reszelt almát (ami csak soknak néz ki, de nagyon gyorsan össze fog esni, ezért kell belőle egy ilyen szép nagy adagot használni) egy nagyobb serpenyőbe tesszük, mehet hozzá a fahéj és a cukor, pár percig kevergetjük és rotyogtatjuk. Ekkor jön egy újabb házi fondorlat: a kész cuccost szűrőedénybe tesszük és lecsepegtetjük, hogy ne ázzon szét a sütink. (A levet kéretik nem kiönteni, hanem  egy későbbi időpontban meginni!)


Az érdemi melóval meg is lennénk, már csak az összeállítás van hátra. Előkapjuk a kedvenc pitesütőnket és jól kivajazzuk. A megkelt tésztát kettőbe vesszük, az egyik felét olyan nagyságúra nyújtjuk, amekkora a sütőalkalmatosság, melynek az aljába beleügyeskedjük a kinyújtott tésztát és villával jól megszurkáljuk. Ezután jöhet a töltelék, jól beletapicskoljunk és  egyenletesen elsimítjuk rajta. Kinyújtjuk a tészta másik felét, rátesszük a töltelékre, a változatosság kedvéért őt is jól megszurkodjuk a villával. És ennyi, mehet is  a süti a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Vigyázat,  azonnali függőséget okoz!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs