Almával töltött fánk


Soha sincs elég süti. Erre a legjobb példa ez a finomság, amely hirtelen felindulásból született, miközben még bőven az asztalon gőzölgött a frissen elkészült csokis-diós kalács. Ámde ha az ember lánya úgy ébredt, hogy ő almával töltött fánkot fog sütni, az akkor is úgy lesz, ha éppen nincs sütihiány a láthatáron sem. Nagy rajongója vagyok Borbás Marcsinak, az ő legutóbbi szakácskönyvében néztem már ki nagyon régen ezt a receptet, és ahogyan az lenni szokott, eljött a nap, amikor ténylegesen megvalósításra került ezen gasztrotervem. A család először természetesen kiakadt, hogy minek még egy süti, ha már úgyis van, de aztán mégis elpárolgott ez a szép adag egyszerű, ámde nagyszerű fánk.


Almával töltött fánk



Hozzávalók


Tésztához:



  • 50 dkg liszt

  • 2,5 dkg élesztő

  • 2 egész tojás + 2 tojássárgája

  • 1 tk só

  • 3 dl tej

  • 3 tk cukor

  • 2,5 dkg olvasztott zsír


Töltelékhez:



  • 50 dkg reszelt alma

  • 3 ek cukor (ízlés szerint, mi édesen szeretjük)

  • 0,5 tk fahéj


Sütéshez:



  • Bő olaj


Elkészítés:


Tényleg semmi extra nincs benne, egy sima fánkot sütünk, amibe egy pofonegyszerű alma töltelék kerül. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot,  elkeverjük benne a tojásokat (igen, én is ledöbbentem ezen, de nyugodtan vágjuk bele, ez egy nagyon jól működő ötlet) belemorzsoljuk az élesztőt, annak rendje és módja szerint felfuttatjuk. Amíg az élesztőnk futkorászik, mi előkapjuk a kedvenc keverőtálunkat és már mehet is bele a liszt és a só, jól elkeverjük őket. Aztán érkeztetjük  az élesztős tejet és az olvasztott zsírt, bedagasztjuk a tésztát. A tetejét lekenjük egy kevés olvasztott zsírral, hogy ne kérgesedjen meg, tiszta konyharuha, minimum fél óra kelesztés.


A töltelékhez megtisztítjuk és lereszeljük az almát, belekeverjük a cukrot és magára hagyjuk, hogy levelet engedjen. Majd jól kinyomkodjuk, belekeverjük a fahéjat, megkóstoljuk, ha szükségesnek látjuk, teszünk még hozzá cukrot is. És az érdemi melóval meg is lennénk, jöhet az összeállítás.


A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, egy fánkszaggatóval korongokat vágunk belőle és mindegyiknek a közepébe teszünk egy adag reszelt almát. Ezután óvatosan jól begömbölyítjük a tésztát, hogy ne tudjon kifolyni belőle a töltelék, aztán már csak ki kell sütnünk bő olajban a fánkokat. Porcukorral megszórjuk őkelméket és már habzsolhatunk is. Nagyon bejövős cucc.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs