Ínyenc tejberizs


Tejberizs-függőségem végtelen, főleg mióta ráakadtam erre az ínyenc változatra Borbás Marcsi legutóbbi szakácskönyvében. Lassan már standard vasárnapi program nálam, hogy készítek belőle egy szép adagot (csak, hogy legyen mit letornázni, ugye), és nem tudom megunni. Nem tudnám megmondani, hogy miért kattantam rá ennyire, hiszen semmi extra hozzávaló nincs benne, egyszerűen csak nagyon finom. Régen mindig kakaóporral ettem, mostanában viszont inkább fahéjjal fogyasztom. Ez a mai termés, és tuti biztos, hogy ez a szép adag hétfő-kedd magasságában már csak emlék lesz csupán...


Hozzávalók: (ez egy dupla adag, nyugodtan lehet felezni a mennyiségeket)



  • 40 dkg rizs

  • 4 dl víz

  • 1 csipet só

  • 1 l tej

  • 6 ek cukor

  • 6 dkg vaj

  • 1 db citrom reszelt héja (ennek hiányában nálam egy kupaknyi citromlé)

  • 2 tk vaníliakivonat

  • 1 dl habtejszín

  • fahéj vagy kakaópor a tetejére


Elkészítés:


A rizst annak rendje és módja szerint megmossuk és lecsepegtetjük. Egy nagy serpenyőbe öntjük a vizet, mehet rá a rizs, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem forr. Ekkor laza csuklóval belezuttyinjuk a tejet, és a változatosság kedvéért ismét folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ebben a pillanatban ismét akcióba lépünk és beletesszük szépen sorban a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromhéjat(citromlevet), sót, vajat és tejszínt. Néhányat keverünk rajta, lekapcsoljuk a gázt, lefedjük, majd legalább 10 percre magára hagyjuk. Ennyi, meg is vagyunk, ha langyosra hűlt a finomság, már ehetjük is.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs