Mákos tészta de luxe

 

 

Mákos tészta függőségem végtelen, és rengeteg variációt kipróbáltam már belőle, ez a kedvencem. Leszögezném, hogy a "sima" mákos tésztával sincs semmi baj, akármikor jöhet, na de ha fel is lehet turbózni, akkor miért ne adjunk a hedonizmusnak, nem igaz? Semmi extra hozzávaló sincs ebben a mennyei étekben, de a végeredmény olyan ízorgia, amit nem felejtünk el egyhamar.

Hozzávalók:

- 50 dkg szélesmetélt

1 ek olaj

- 20 dkg darált mák

- 12 dkg porcukor

- 1 cs vaníliás cukor

- 3 dl tejföl

- 1 db tojás

- 20 dkg sárgabarack lekvár

- zsemlemorzsa, vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Ne piszmogjunk sokat az előkészítéssel, vágjunk is bele ízibe! A mákot és a porcukrot összekeverjük egy tálban.

A tésztát enyhén sós, lobogó vízben - amelybe egy ek olajat is teszünk - kifőzzük, majd leszűrjük.

Kerítünk egy nagyobb tálat, és összekeverjük a tésztát a mákkal.

Egy magasabb falú tepsit (22x38 cm) kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával.

És az érdemi melóval meg is lennénk, már csak az összeállítás van hátra. A tepsibe beletesszük a mákos tészta felét, egyenletesen eloszlatjuk rajta a baracklekvárt, majd ráhalmozzuk a maradék tésztát.

Egy újabb tálban (mert még nem használtunk eleget) elkeverjük a tejfölt egy ek porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Ráöntjük a tészta tetejére, egyenletesen elkenjük rajta.

A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. fél óra alatt készre sütjük.

Ha langyosra hűlt, szeleteljük és gátlások nélkül behabzsoljuk. Kalóriabomba, de évente egyszer megérdemeljük!


Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs