Rakott káposzta
A recept és az elkészítés apukám párjáé, én csak leírtam és lefényképeztem a végeredményt. Ez az étel hirtelen felindulásból született, ráadásul közben változtatni is kellett rajta, mivel kiderült, hogy kevés a káposzta a már elkészült pörkölt mennyiségéhez képest, azonban apukám párja egy kreatív ötlettel megoldotta ezt a problémát (konkrétan a hűtőben leledző savanyú káposzta felét is beletette az ételbe). Elég pepecselős étekről van szó, de megéri vesződni vele, mert nagyon finom!
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- ízlés szerint rizs (nálunk kb. 15 dkg)
- 3 db közepes hagyma
- 1 db kínai kel
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 db paprika
- 2 db paradicsom
- piros arany
- pirospaprika
- őrölt bors
- őrölt kömény
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítés:
Nem kispálya elkészíteni ezt az ételt, kössük fel hozzá az alsóneműt, mert itt bizony kemény munka vár ránk. Külön-külön kell megfőzni a rizst, a pörköltet és a káposztákat, vagyis ne úgy készüljünk, hogy percek alatt össze lesz rittyentve az ebéd. Tehát összekapjuk magunkat és klasszikus módon megfőzzük a rizst: kevés olajon megdinszteljük őkelmét, felöntjük forró vízzel, sózzuk, lefedjük, készre főzzük.
Majd összedobjuk a pörköltet, szintén semmi extra körítéssel: a hagymákat apróra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon, mehet hozzá az apróra vágott paprika és paradicsom, piros arany, pirospaprika, őrölt bors, felöntjük vízzel, lefedjük, készre főzzük.
Eztán jön a szerintem legnehezebb része a dolognak: a kínai kelt leveleire szedjük és kitorzsázzuk. Majd mehet néhány percre a vízfürdőbe, ahol annak rendje és módja szerint megfőzzük, majd ugyanezt tesszük a savanyú káposztával, amelynek azonban lényegesen több időre van szüksége a megfelelő állag eléréséhez. Ha eddig eljutottunk, örvendezünk, mert már csak az összeállítás van hátra.
Összekeverjük a rizst a pörkölttel, majd a kínai kellel. Előkapunk egy jénait, és szépen elkezdjük rétegezni a húsos elegyet a savanyú káposztával, amíg a hozzávalók kitartanak. Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy a tetejére jó kiadósan tejfölt simítsunk, majd megszórjuk a reszelt sajttal és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése