Rakott káposzta

 

 

A recept és az elkészítés apukám párjáé, én csak leírtam és lefényképeztem a végeredményt. Ez az étel hirtelen felindulásból született, ráadásul közben változtatni is kellett rajta, mivel kiderült, hogy kevés a káposzta a már elkészült pörkölt mennyiségéhez képest, azonban apukám párja egy kreatív ötlettel megoldotta ezt a problémát (konkrétan a hűtőben leledző savanyú káposzta felét is beletette az ételbe). Elég pepecselős étekről van szó, de megéri vesződni vele, mert nagyon finom!

Hozzávalók:

- 50 dkg darált hús

- ízlés szerint rizs (nálunk kb. 15 dkg)

- 3 db közepes hagyma

- 1 db kínai kel

- 50 dkg savanyú káposzta

- 1 db paprika

- 2 db paradicsom

- piros arany

- pirospaprika

- őrölt bors

- őrölt kömény

- tejföl

- reszelt sajt

 Elkészítés:

Nem kispálya elkészíteni ezt az ételt, kössük fel hozzá az alsóneműt, mert itt bizony kemény munka vár ránk. Külön-külön kell megfőzni a rizst, a pörköltet és a káposztákat, vagyis ne úgy készüljünk, hogy percek alatt össze lesz rittyentve az ebéd. Tehát összekapjuk magunkat és klasszikus módon megfőzzük a rizst: kevés olajon megdinszteljük őkelmét, felöntjük forró vízzel, sózzuk, lefedjük, készre főzzük.

Majd összedobjuk a pörköltet, szintén semmi extra körítéssel: a hagymákat apróra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon, mehet hozzá az apróra vágott paprika és paradicsom, piros arany, pirospaprika, őrölt bors, felöntjük vízzel, lefedjük, készre főzzük.

Eztán jön a szerintem legnehezebb része a dolognak: a kínai kelt leveleire szedjük és kitorzsázzuk. Majd mehet néhány percre a vízfürdőbe, ahol annak rendje és módja szerint megfőzzük, majd ugyanezt tesszük a savanyú káposztával, amelynek azonban lényegesen több időre van szüksége a megfelelő állag eléréséhez. Ha eddig eljutottunk, örvendezünk, mert már csak az összeállítás van hátra.

Összekeverjük a rizst a pörkölttel, majd a kínai kellel. Előkapunk egy jénait, és szépen elkezdjük rétegezni a húsos elegyet a savanyú káposztával, amíg a hozzávalók kitartanak. Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy a tetejére jó kiadósan tejfölt simítsunk, majd megszórjuk a reszelt sajttal és már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük.


Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs