Dán fahéjas csiga
Csiguszok nélkül szerintem lehet élni, csak nem érdemes. Óriási rajongója vagyok a műfajnak, számtalan válfaját kipróbáltam már, azonban a klasszikus kakaóson kívül ez a kedvencem. Hosszú évekkel ezelőtt leltem rá a receptre egy Stahl-szakácskönyvben, ami most egy pakolás folytán újra a kezembe került és természetesen nem bírtam ki, hogy ne készítsem el őcsigaságát. Semmi nehézség sincs az elkészítésében, mégis egy ízorgia, amelynek az esszenciáját a tetején lévő tejszínhabos-barna cukros máz adja meg. Érdemes rögtön dupla adagot készíteni, tuti biztosan rekordidő alatt fog elfogyni!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 5 dkg cukor
- 15 dkg joghurt
- 1,5 dl tej
Töltelékhez:
- 10 dkg cukor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
Tetejére:
- 4 evőkanál habtejszín
- 2 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk a mikróban és langyosra hűtjük. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a cukrot. Mehet hozzá a joghurt, a tej és 3 evőkanál híján a vaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt.
Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a maradék olvasztott vajjal. Egy kis tálban összekeverjük a cukrot és a fahéjat, majd egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Feltekerjük, mint egy bejglit, felszeleteljük, majd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Egy másik kis tálban elegyítjük a habtejszínt és a barna cukrot és megkenjük vele a csigák tetejét. Már repülhet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük és már ehetjük is. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése