Epres kelt kuglóf

 


 

Az eperszezont ezennel ünnepélyesen megnyitom! Igaz, hogy valódi gyümölcs híján mirelittel készült ez a finomság, azonban ez nem változtat azon, hogy olyan mennyei eperillat terjengett a konyhában, amikor készült, hogy kulináriai kánaánban éreztem magam. A kuglóf szív-lelke az epres puding, amelyet pofonegyszerű elkészíteni, mégis különlegessé teszi ezt az egyszerű, de nagyszerű étket. A nálunk éppen csepergő esős, szomorú időt biztosan fel fogja vidítani néhány szelet ebből a lélekmelengető kuglófból. Recept a Nők Lapja Konyhából.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 dkg vaj + a formához
  • 40 dkg liszt + a formához és a nyújtáshoz
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja (nálam ennek hiányában fél kupak citromlé)
  • 2 dl tej
  • 6 dkg porcukor + a díszítéshez
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás

Eperpudinghoz:

  • 30 dkg (mirelit) eper
  • 10 dkg cukor
  • 1 + 1 dl víz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Az eperpudinggal kezdünk. A (felengedett) epret felforraljuk 1 dl vízzel és a cukorral, botmixerrel pürésítjük. Mehet hozzá az 1 dl vízben csomómentesre kevert vaníliás pudingpor, majd újra felforraljuk és besűrítjük, majd kihűtjük.

Nekifoghatunk a tésztának. Egy nagy tálban elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beleütjük a tojást. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a kihűlt, átkevert pudingot, majd a hosszabbik oldalán kezdve feltekerjük. A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleügyeskedjük a tésztát. Tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, függőséget okoz!


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs