Epres kelt kuglóf
Az eperszezont ezennel ünnepélyesen megnyitom! Igaz, hogy valódi gyümölcs híján mirelittel készült ez a finomság, azonban ez nem változtat azon, hogy olyan mennyei eperillat terjengett a konyhában, amikor készült, hogy kulináriai kánaánban éreztem magam. A kuglóf szív-lelke az epres puding, amelyet pofonegyszerű elkészíteni, mégis különlegessé teszi ezt az egyszerű, de nagyszerű étket. A nálunk éppen csepergő esős, szomorú időt biztosan fel fogja vidítani néhány szelet ebből a lélekmelengető kuglófból. Recept a Nők Lapja Konyhából.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 dkg vaj + a formához
- 40 dkg liszt + a formához és a nyújtáshoz
- csipet só
- fél citrom reszelt héja (nálam ennek hiányában fél kupak citromlé)
- 2 dl tej
- 6 dkg porcukor + a díszítéshez
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
Eperpudinghoz:
- 30 dkg (mirelit) eper
- 10 dkg cukor
- 1 + 1 dl víz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Az eperpudinggal kezdünk. A (felengedett) epret felforraljuk 1 dl vízzel és a cukorral, botmixerrel pürésítjük. Mehet hozzá az 1 dl vízben csomómentesre kevert vaníliás pudingpor, majd újra felforraljuk és besűrítjük, majd kihűtjük.
Nekifoghatunk a tésztának. Egy nagy tálban elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beleütjük a tojást. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a kihűlt, átkevert pudingot, majd a hosszabbik oldalán kezdve feltekerjük. A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleügyeskedjük a tésztát. Tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése