Finomfőzelék kakukkfüves-mézes csirkecombbal


 

Masszív antialkoholista létemre szívesen kísérletezek borral készült ételekkel, mert isteni ízorgia szokott lenni a végeredmény. Ebben az esetben sem történt másként, pedig most formabontó módon egy főzelékbe tettem ebből a nedűből, amely különleges zamatot tudott kölcsönözni a számomra rendkívüli módon kedvelt finomfőzeléknek. Az ízharmónia megkoronázásaként a főzelékben leledző kakukkfűből a csirkecombokra is jutott, nem is akármilyen társaságban, hiszen mézzel kevertem össze  a fűszert. Nem gondolnám, hogy hosszú életű lesz ez a finomság, egymagamban fogom elpusztítani legkésőbb holnap...

Hozzávalók:

- 40 dkg sárgarépa

- 1 db vöröshagyma

- olívaolaj

- 40 dkg (mirelit) zöldborsó

- 1 gerezd fokhagyma

- 1,5 dl fehérbor

- 1 ek szárított kakukkfű

- 3 dl főzőtejszín

- só, bors

- 4 egész csirkecomb

- 1 ek méz

Elkészítés:

Célszerű a csirkecombokkal kezdeni, mert kedélyesen elkészül, amíg a főzelékkel bíbelődünk. Nagyon bonyolult a folyamat: a csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük őket olívaolajjal. Már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 45 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). És most jön a medzsik:  egy kis tálkában összekeverjük a mézet fél evőkanál szárított kakukkfűvel, ecsetet ragadunk, és szépen megkenjük a frissen elkészült csirkecombjainkat. Apró íztrükk, mégis egészen más dimenzióba kerül tőle az étel.

A főzelékhez a répákat meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, megdinszteljük rajta a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a sárgarépát és a borsót. Felöntjük a borral, hozzáadunk fél evőkanál kakukkfüvet. Közepesen puhára pároljuk a zöldségeket, majd felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhulnak a zöldségek, az alkohol pedig elfő. Et voilá, már készen is vagyunk, egy tányérra szedünk a főzelékből, mellé teszünk egy csirkecombot és már indulhat is a habzsi-dőzsi.


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs