Mákos bukta


Ma úgy ébredtem, hogy mákos buktát fogok sütni. Miért pont mákosat? Mert a napokban került a kezembe - némi fáziskéséssel - a karácsonyi Street Kitchen magazin, és amikor abban megláttam ezt a receptet, azonnal tudtam, hogy én ezt bizony el fogom készíteni, mert kell és kész! Úgyhogy elhalasztotam a mára tervezett burgonyás pogácsát, és nekiálltam ennek a finomságnak, kíváncsian várva, hogy mi lesz a végeredmény. Nos, természetesen kiválóra sikerült, két dolog tuti biztos: 1. rekordidő alatt el fog fogyni, 2. nem most készült utoljára. Felvéve a kedvenceim közé.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 3 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 2 ek olaj

Töltelékhez:

  •  0,5 dl tej
  • 12,5 dkg darált mák
  • 6 dkg cukor
  • 2 ek sárgabarack lekvár
  • 2 csomag vaníliás cukor
Lekenéshez:
  • 1 db tojás 

 Elkészítés:

A langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálat ragadunk, beletesszük a lisztet, a cukrot és a sót, jól összekeverjük őket. Mehet hozzá a két tojássárgája, az élesztős tej, a vaj és az olaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 1 óra kelesztés.

A töltelékhez felforraljuk a tejet, majd lekapcsoljuk a gázt, és hozzáadjuk a mákot, a cukrot, a lekvárt és a vaníliás cukrot.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és téglalapokra vágjuk. Mindegyik közepébe mehet egy evőkanál a töltelékből, és figyelem, most következik a medzsik, vagyis a formázás. Tehát a téglalapok két szélét behajtjuk, aztán feltekerjük, és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs