Mákos bukta
Ma úgy ébredtem, hogy mákos buktát fogok sütni. Miért pont mákosat? Mert a napokban került a kezembe - némi fáziskéséssel - a karácsonyi Street Kitchen magazin, és amikor abban megláttam ezt a receptet, azonnal tudtam, hogy én ezt bizony el fogom készíteni, mert kell és kész! Úgyhogy elhalasztotam a mára tervezett burgonyás pogácsát, és nekiálltam ennek a finomságnak, kíváncsian várva, hogy mi lesz a végeredmény. Nos, természetesen kiválóra sikerült, két dolog tuti biztos: 1. rekordidő alatt el fog fogyni, 2. nem most készült utoljára. Felvéve a kedvenceim közé.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 3 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
- 10 dkg puha vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- 2 ek olaj
Töltelékhez:
- 0,5 dl tej
- 12,5 dkg darált mák
- 6 dkg cukor
- 2 ek sárgabarack lekvár
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
Elkészítés:
A langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálat ragadunk, beletesszük a lisztet, a cukrot és a sót, jól összekeverjük őket. Mehet hozzá a két tojássárgája, az élesztős tej, a vaj és az olaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, 1 óra kelesztés.
A töltelékhez felforraljuk a tejet, majd lekapcsoljuk a gázt, és hozzáadjuk a mákot, a cukrot, a lekvárt és a vaníliás cukrot.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és téglalapokra vágjuk. Mindegyik közepébe mehet egy evőkanál a töltelékből, és figyelem, most következik a medzsik, vagyis a formázás. Tehát a téglalapok két szélét behajtjuk, aztán feltekerjük, és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése