Teljes kiőrlésű kalács
Az a helyzet, hogy mostanában pöttyet túlzásba vittem a sütés-főzést, és felszaladt rám néhány nagyon nem kívánatos plusz kiló. Mivel nem azért szenvedtem végig egy diétát, hogy veszni hagyjam az eredményét, ezért kénytelen voltam átgondolni a lehetőségeimet. Tehát vagy folytatom tovább a korábbiak szerint a hétvégi habzsi-dőzsit vagy visszafogom magam és alternatívákat keresek arra, hogy a kedvenceimről ne kelljen lemondanom. Racionális közgazdászként és hithű hedonistaként nyilván az utóbbit választottam, és első feladatként mindjárt törhettem a buksimat, hogy mi legyen az újkeletű kalácsmániámmal. A megoldás viszonylag gyorsan megszületett: próbáljuk ki a teljes kiőrlésű változatot, abból baj nem lehet. Nem is lett, sőt, nagyon finom lett a végeredmény, a továbbiakban így fogom készíteni őkelmét. Recept a Street Kitchenről.
Hozzávalók: (2 nagyobb kalácshoz)
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3,25 dl langyos tej
- 2 db tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- 8 dkg puha vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- fél citrom héja (ennek hiányában nálam fél kupak citromlé)
- 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Semmi különös nincs benne, ugyanúgy járunk el, mint máskor, amikor kalácsot sütünk. Tehát egy nagy tálba tesszük a liszteket, elkeverjük a cukorral. Egy tálkában a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukor segítségével. A lisztes keverékhez mehet az élesztős tej és a tojássárgája, nagyjából összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót, a vajat, a vaníliakivonatot és a citromhéjat (citromlevet). Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 50 perc kelesztés.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 6 részre vágjuk, mindegyikből rudat sodrunk, és 3-3 darabot összevonunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a két kalácsot, megkenjük a felvert tojással, tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy még egyszer megkenjük tojással, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése