Teljes kiőrlésű kalács

 

Az a helyzet, hogy mostanában pöttyet túlzásba vittem a sütés-főzést, és felszaladt rám néhány nagyon nem kívánatos plusz kiló. Mivel nem azért szenvedtem végig egy diétát, hogy veszni hagyjam az eredményét, ezért kénytelen voltam átgondolni a lehetőségeimet. Tehát vagy folytatom tovább a korábbiak szerint a hétvégi habzsi-dőzsit vagy visszafogom magam és alternatívákat keresek arra, hogy a kedvenceimről ne kelljen lemondanom. Racionális közgazdászként és hithű hedonistaként nyilván az utóbbit választottam, és első feladatként mindjárt törhettem a buksimat, hogy mi legyen az újkeletű kalácsmániámmal. A megoldás viszonylag gyorsan megszületett: próbáljuk ki a teljes kiőrlésű változatot, abból baj nem lehet. Nem is lett, sőt, nagyon finom lett a végeredmény, a továbbiakban így fogom készíteni őkelmét. Recept a Street Kitchenről.

Hozzávalók: (2 nagyobb kalácshoz)

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3,25 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • fél citrom héja (ennek hiányában nálam fél kupak citromlé)
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés:

Semmi különös nincs benne, ugyanúgy járunk el, mint máskor, amikor kalácsot sütünk. Tehát egy nagy tálba tesszük a liszteket, elkeverjük a cukorral. Egy tálkában a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy teáskanál cukor segítségével. A lisztes keverékhez mehet az élesztős tej és a tojássárgája, nagyjából összekeverjük, majd hozzáadjuk a sót, a vajat, a vaníliakivonatot és a citromhéjat (citromlevet). Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 50 perc kelesztés.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 6 részre vágjuk, mindegyikből rudat sodrunk, és 3-3 darabot összevonunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a két kalácsot, megkenjük a felvert tojással, tiszta konyharuha, újabb fél óra kelesztés. És már csak annyi a dolgunk, hogy még egyszer megkenjük tojással, és már tolhatjuk is be  a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs