Zöldséges paella
Beköszöntött az ősz, a Spar zöldségesstandja roskadozik a zöldségektől, öröm válogatni közülük. Mivel terveim szerint lassan, de biztosan átállok egy egészségesebb étkezésre, gondoltam, itt az ideje ebben a felfogásban megalkotni a vasárnapi ebédet. A recept a Nők Lapja Konyhából származik, egy kicsit macerás elkészíteni, de a végeredmény mindenért kárpótol. Az egyetlen extra hozzávaló a sáfrány, ami azonban pont a különlegességével sokat dob az ételen, ezért kár lenne kihagyni belőle. Egyszerű, de nagyszerű étek, ami még egészséges is, nem utoljára készült nálam, az tuti.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 50 dkg rizs
- 1,2 liter alaplé (részemről víz és húsleveskocka)
- egy csomag sáfrány
- 1 db cukkini (kb. 25 dkg)
- 2 szál sárgarépa (kb. 25 dkg)
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 25 dkg mirelit zöldborsó
- 5 dkg vaj
- só
Elkészítés:
Ebben az ételben az előkészítés a legmacerásabb, álljunk is neki sebtiben. A hagymát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk. A cukkini két végét levágjuk, és felkarikázzuk, a szeleteket félbevágjuk. A répákat meghámozzuk, felkarikázzuk, szintén félbevágjuk. A gombát és a kicsumázott paprikát kisebb darabokra vágjuk. A legrosszabbon túl vagyunk, vágjunk bele a főzésbe.
Egy nagy serpenyőben megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a rizst, felöntjük az alaplé felével, megsózzuk. Belekeverjük a sáfrányt, és közepes hőfokon 15 percig főzzük.
Ezután a rizshez hozzáadjuk a cukkini felét, a répát és a gombát, majd felöntjük a maradék alaplével. További 15 percig főzzük.
Ekkor hozzáadjuk a paprikát és a borsót is, addig főzzük az ételt, amíg a rizs fogkeményre puhul. Ez nagyjából további 10 perc. Ha szükséges, adunk még hozzá extra 1-2 dl folyadékot. Miután megpuhult a rizs, levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat.
A maradék cukkiniszeletek mindkét oldalát serpenyőben kevés olajon, magas hőfokon 2-3 perc alatt megpirítjuk. Az ételt a sült cukkiniszeletekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése