Aszalt gyümölcsös karácsonyi kenyér

 

Ennek a sütinek alapvetően a történetébe szerettem  bele. Hallga: a 16. században a genovai dózse meghívta a helyi szakácsokat, hogy gyűjtsenek recepteket egy olyan ételhez, amely a gazdaságot képviseli, valamint tápláló, tartós a hosszú tengeri utakra. Így született meg mai versenyzőnk, a pandolce. A hagyomány szerint a finomságot a család legfiatalabb tagja adja oda a család legidősebb tagjának a szeleteléshez. Mikor elolvastam ezt a szép sztorit, azonnal tudtam, hogy ezzel fogom elkezdeni a készülődést a karácsonyra. Nem is halogattam a dolgot, az első lehetséges alkalommal már el is készítettem őkelmét. Nem csalódtam, finom lett a végeredmény. Recept innen.

Hozzávalók:

  • 15 dkg arany mazsola
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • annyi narancslé, amennyi ellepi a mazsolát
  • 11,5 dkg puha vaj
  • 1 db tojás
  • 8 dkg barna cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • 1 dl tej
  • 1 kupak citromlé

Elkészítés:

Nem kell semmilyen bonyolultra gondolni, kis túlzással, csak összekeverünk mindent mindennel és már mehet is a sütőbe a süti. Kicsit bővebben:  a mazsolát a narancslébe áztatjuk kb. 20 perce, addig apróra vágjuk az aszalt barackot és a vörös áfonyát. 

Egy nagyobb tálban habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a sóval és az őrölt fahéjjal. A vajas masszához adjuk a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. Végül hozzáadjuk a felaprózott aszalványokat is. És már nincs is több dolgunk, csak annyi, hogy egy sütőpapírral borított tepsire halmozzuk a tésztát és vizes kézzel cipót formázunk belőle. Ennyi, készen vagyunk, már tolhatjuk is be a sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, megszórjuk porcukorral, szeleteljük, habzsoljuk.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs