Aszalt gyümölcsös karácsonyi kenyér
Ennek a sütinek alapvetően a történetébe szerettem bele. Hallga: a 16. században a genovai dózse meghívta a helyi szakácsokat, hogy gyűjtsenek recepteket egy olyan ételhez, amely a gazdaságot képviseli, valamint tápláló, tartós a hosszú tengeri utakra. Így született meg mai versenyzőnk, a pandolce. A hagyomány szerint a finomságot a család legfiatalabb tagja adja oda a család legidősebb tagjának a szeleteléshez. Mikor elolvastam ezt a szép sztorit, azonnal tudtam, hogy ezzel fogom elkezdeni a készülődést a karácsonyra. Nem is halogattam a dolgot, az első lehetséges alkalommal már el is készítettem őkelmét. Nem csalódtam, finom lett a végeredmény. Recept innen.
Hozzávalók:
- 15 dkg arany mazsola
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- annyi narancslé, amennyi ellepi a mazsolát
- 11,5 dkg puha vaj
- 1 db tojás
- 8 dkg barna cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 0,5 tk őrölt fahéj
- 1 tk vaníliakivonat
- egy csipet só
- 1 dl tej
- 1 kupak citromlé
Elkészítés:
Nem kell semmilyen bonyolultra gondolni, kis túlzással, csak összekeverünk mindent mindennel és már mehet is a sütőbe a süti. Kicsit bővebben: a mazsolát a narancslébe áztatjuk kb. 20 perce, addig apróra vágjuk az aszalt barackot és a vörös áfonyát.
Egy nagyobb tálban habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a sóval és az őrölt fahéjjal. A vajas masszához adjuk a citromlevet és a vaníliakivonatot, majd óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. Végül hozzáadjuk a felaprózott aszalványokat is. És már nincs is több dolgunk, csak annyi, hogy egy sütőpapírral borított tepsire halmozzuk a tésztát és vizes kézzel cipót formázunk belőle. Ennyi, készen vagyunk, már tolhatjuk is be a sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, megszórjuk porcukorral, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése