Túró Rudi torta

 
 
 
Idén egy régi kedvenc került  a karácsonyi asztalra. Olyannyira régi, hogy még konyhatündérkedésem hajnalán készült először egy régi Stahl-könyvből. Azóta már számtalanszor elkészült nálunk, de nem tudjuk megunni, most sem fenyeget az a veszély, hogy sokáig megmaradna. Kicsit macerás az elkészítése, de érdemes rászánni az időt és az energiát, mert nagyon finom.

Hozzávalók:
 
Piskótához:
  • 6 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 db tojás
  • 6 dkg cukor

Krémhez:

  •  1 csapott evőkanál zselatin
  • 25 dkg porcukor
  • 50 dkg túró
  • 1 dl víz 
  • 3 evőkanál forró víz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 kupak citromlé
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 dl hideg habtejszín

Tetejére:

  •  cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Kivajazunk és kilisztezünk egy tortaformát, és az aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk.

Először a piskótát készítjük el. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat és a cukrot habosra keverjük kézi mixerrel, aztán fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztes elegyet. A tésztát beletesszük a tortaformába, egyenletesre simítjuk és már repülhet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 12 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), majd kihűtjük.

A krémhez a zselatint összevegyítjük a vízzel és mérsékelt lángon addig kevergetjük, amíg a zselatin fel nem oldódik, aztán kihűtjük. Forralni nem szabad! A porcukrot simára keverjük a forró vízzel, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliakivonatot, a citromlevet, a tejfölt és a kihűlt, zselatinos vizet. Az egészet összedolgozzuk. Már csak annyi a dolgunk, hogy habot verjünk a hideg tejszínből, és óvatosan hozzáforgassuk a krémhez.

A kihűlt piskótán egyenletesre simítjuk a túrókrémet, vastagon megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és már küldhetjük is el szundikálni egy éjszakára a hűtőbe. Másnap szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta