Sajtos pogi

 

Karácsonyról maradt még egy szép adag sajt a hűtőben, amit vétek lett volna elpazarolni, ezért eldöntöttem, hogy őbelőle bizony pogácsa lesz, mert már olyan régen volt és egyáltalán. A recept érdekében Limarához fordultam (szerintem az ő szakácskönyveinek minden konyhatündér konyhapolcán ott kellene lapulnia), az ő pogácsáját már készítettem sokféle módon, most eljött az ideje a sajtos verziónak is. Kicsit macerás és időigényes, de tökéletes relaxálás egy hideg szombati napon ennek a finomságnak az elkészítése. Vigyázat, gyorsan fogy!

Hozzávalók:

  • 0,5 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 1 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg reszelt sajt

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • reszelt sajt

Elkészítés:

 Kezdjük a legmocsokabb melóval, reszeljük le a sajtot. 

A tejet langyosítsuk meg a mikróban, tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd morzsoljuk el a vajjal. A közepébe készítsünk mélyedést, mehet hozzá a tojás, a tejföl, az élesztős tej és a reszelt sajt. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, majd szépen becsomagoljuk folpackba és minimum 2 órára betesszük a hűtőbe.

A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kimaradó részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral borított tepsikre sorakoztatjuk, lekenjünk a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és 30 percig pihentetjük. És ennyi, készen vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, és addig járunk rá, amíg van.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs