Sajtos pogi
Karácsonyról maradt még egy szép adag sajt a hűtőben, amit vétek lett volna elpazarolni, ezért eldöntöttem, hogy őbelőle bizony pogácsa lesz, mert már olyan régen volt és egyáltalán. A recept érdekében Limarához fordultam (szerintem az ő szakácskönyveinek minden konyhatündér konyhapolcán ott kellene lapulnia), az ő pogácsáját már készítettem sokféle módon, most eljött az ideje a sajtos verziónak is. Kicsit macerás és időigényes, de tökéletes relaxálás egy hideg szombati napon ennek a finomságnak az elkészítése. Vigyázat, gyorsan fogy!
Hozzávalók:
- 0,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 25 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 1 db tojás
- 2 dl tejföl
- 25 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1 db tojás
- reszelt sajt
Elkészítés:
Kezdjük a legmocsokabb melóval, reszeljük le a sajtot.
A tejet langyosítsuk meg a mikróban, tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd morzsoljuk el a vajjal. A közepébe készítsünk mélyedést, mehet hozzá a tojás, a tejföl, az élesztős tej és a reszelt sajt. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, majd szépen becsomagoljuk folpackba és minimum 2 órára betesszük a hűtőbe.
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kimaradó részeket is összegyúrjuk és kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral borított tepsikre sorakoztatjuk, lekenjünk a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és 30 percig pihentetjük. És ennyi, készen vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, és addig járunk rá, amíg van.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése