Túrós porlós
Tegnap hirtelen felindulásból vettem egy zacskó túrót, ezért ma reggel szembesültem azzal a hihetetlenül komoly problémával, hogy kezdeni kellene valamit vele. Bevetettem magam a receptjeim közé, találtam is egyet, amit már régen terveztem, de aztán vesztemre elkezdtem lapozgatni Borbás Marcsi szakácskönyvét és megakadt a szemem ezen a finomságon. Azonnal elvesztem, már tettem is félre minden mást, és álltam is neki a sütésnek. Nem csalódtam, mennyei finomság készült nálam az újév első napján.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg zsír
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- 3 ek cukor
- fél csomag sütőpor
- kevés tej
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kupak citromlé
- 2 ek búzadara
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához egy nagyobb tálban elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, majd mehet hozzá a cukor, a tojás és a sütőpor. Annyit tejet adunk hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Az elkészült masszát folpackba csomagoljuk és minimum 15 percre betesszük a hűtőbe.
Amíg a tészta pihizik, elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlevet, majd a tojást és a búzadarát. Összekeverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, két részre osztjuk. Az egyik felét jól belisztezett felületen akkorára nyújtjuk, amekkora sütőedénybe tesszük majd a sütit. A nyújtófa segítségével a lapot átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Mehet rá a töltelék, amit egyenletesen eloszlatunk a tésztán. Ezután következik a másik kinyújtott tésztalap. Megszurkáljuk a tetejét és megkenjük a felvert tojással. És ennyi, készen vagyunk, már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, megszórjuk porcukorral és habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése