Kókuszos-ananászos csigatorta
Imádok vad íztársításokat kipróbálni, csigaügyben pedig pláne. Sok mindent kipipáltam már a műfajban de erre a kókuszos-ananászos verzióra a Nők Lapja Konyhában bukkantam rá, és azonnal tudtam, hogy nekem ez kell! Szerintem ez a kókuszmennyiség egy kicsit túl sok hozzá, kicsit száraz lett a végeredmény, de sebaj, majd legközelebb egy kicsit kevesebbel készül.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 8 dkg cukor
- 2 csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 6 dkg vaj
Töltelékhez:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 40 dkg ananász
- 1,5 dl ananászlé (ha konzerv ananász használunk, annak a levét is beleönthetjük)
- 1 teáskanál keményítő
Tetejére:
- 2 evőkanál tej
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, mehet hozzá a cukor és a só, az élesztős tej és a puha vaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra kelesztés.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez a kókuszreszeléket összekeverjük az ananászlével vagy az ananászkonzerv levével, hozzáadjuk a keményítőt.
A kinyújtott tésztára kenjük a kókuszreszeléket, megszórjuk a felkockázott ananásszal, és a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. Csigákat vágunk belőle, és egy 26 cm átmérőjű, kapcsos, vajjal kikent tortaformába ültetjük őket kör alakban.
A csigák tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése