Kókuszos-ananászos csigatorta

 

Imádok vad íztársításokat kipróbálni, csigaügyben pedig pláne. Sok mindent kipipáltam már a műfajban de erre a kókuszos-ananászos verzióra a Nők Lapja Konyhában bukkantam rá, és azonnal tudtam, hogy nekem ez kell! Szerintem ez a kókuszmennyiség egy kicsit túl sok hozzá, kicsit száraz lett a végeredmény, de sebaj, majd legközelebb egy kicsit kevesebbel készül. 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 8 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg vaj

Töltelékhez:

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 40 dkg ananász
  • 1,5 dl ananászlé (ha konzerv ananász használunk, annak a levét is beleönthetjük)
  • 1 teáskanál keményítő

Tetejére:

  • 2 evőkanál tej
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, mehet hozzá a cukor és a só, az élesztős tej és a puha vaj. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra kelesztés.

Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez a kókuszreszeléket összekeverjük az ananászlével vagy az ananászkonzerv levével, hozzáadjuk a keményítőt.

A kinyújtott tésztára kenjük a kókuszreszeléket, megszórjuk a felkockázott ananásszal, és a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. Csigákat vágunk belőle, és egy 26 cm átmérőjű, kapcsos, vajjal kikent tortaformába ültetjük őket kör alakban.

A csigák tetejét megkenjük a tejes tojássárgájával, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeleteljük, habzsoljuk.


 Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs