Narancsos tiramisu

 

Tiramisu nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Az a legjobb a műfajban szerintem, hogy végtelen a variációk sora, mindig van egy újabb változat, amit muszáj kipróbálni. Ezúttal egy narancsos darabra esett a választásom, amit egy kicsit macerás elkészíteni, de érdemes rászánni az időt és az energiát, mert isteni finom a végeredmény! Recept innen.

Hozzávalók:

Krémhez:

  • 2 db narancs
  • 16 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 5 db tojássárgája
  • 50 dkg mascarpone 

Az összeállításhoz:

  • 2 dl hosszú kávé
  • 3 ek porcukor
  • 0,7 dl narancslikőr
  • 2 csomag babapiskóta
  • 4 ek narancslekvár
  • holland kakaópor

Elkészítés:

A krémmel kezdünk. A narancs kifacsart levét és reszelt héját, a cukrot és a vizet egy nyeles lábasba tesszük. Felforraljuk és lassú tűzön addig rotyogtatjuk, amíg sziruposabb állagú lesz. Hagyjuk, hogy kicsit kihűljön, de nem kell teljesen kihűteni.

A tojássárgájákat összekeverjük egy tálban, folyamatos keverés közben óvatosan rájuk csorgatjuk a narancsos szirupot, majd visszaöntjük a nyeles lábasba. Habverővel folyamatosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg a krém besűrűsödik. Szobahőmérsékletűre hűtjük. A mascarponét habverővel fellazítjuk egy nagy tálban, és beleforgatjuk a kihűlt krémet.

És már csak az összeállítás van hátra. Egy nagyobb tálban elkeverjük a kávét, a porcukrot és a likőrt. Egyesével beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy réteget lerakunk az edényünk aljára. Megkenjünk a narancslekvár felével, majd rákanalazzuk a krém felét. Erre jöhet még egy kávéba áztatott piskótaréteg, majd a maradék lekvár és krém. Készen vagyunk, irány a hűtő egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. Másnap reggel jól megszórjuk kakaóporral, szeleteljük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs