Szalagos farsangi fánk

 

Farsangidő van, nehogy már fánk nélkül maradjunk! Az én abszolút kedvencem a szalagos fánk, alig vártam, hogy újra elkészítsem. Eléggé macerás cucc, de érdemes szenvedni vele, mert nagyon finom. Házi baracklekvárral és sok porcukorral az igazi! Recept Limara könyvéből.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 4 ek cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 db tojássárgája
  • 0,5 dl rum
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és összekeverjük. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel, és félretesszük, amíg az élesztő felfut.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot. Mélyedést készítünk a közepébe, beletesszük a tojássárgáját, a rumot,  a reszelt narancshéjat, a maradék langyos tejet,  a felfuttatott élesztőt, és az olvasztott vajat. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés.

Belisztezzük a gyúródeszkát, óvatosan ráfordítjuk a megkelt tésztát, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a fánkokat egymástól kissé távolabb a deszkára sorakoztatjuk. A lehulló széleket összegyúrjuk és kiszaggatjuk.

A fánkokat letakarjuk konyharuhával, és 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben egy lábasban legalább 4 ujjnyi magas olajat melegítünk. A megkelt fánkok közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal, és úgy tesszük őket a közepesen forró olajba, hogy az a felük kerüljön lefelé, amelyik a deszkán felfelé nézett. Amint az olajba kerültek a tészták, azonnal lefedjük a lábost. Másfél percig sütjük, akkor levesszük a fedőt, egy lapáttal megfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül újabb másfél percig sütjük őket. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. Baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs