Szalagos farsangi fánk
Farsangidő van, nehogy már fánk nélkül maradjunk! Az én abszolút kedvencem a szalagos fánk, alig vártam, hogy újra elkészítsem. Eléggé macerás cucc, de érdemes szenvedni vele, mert nagyon finom. Házi baracklekvárral és sok porcukorral az igazi! Recept Limara könyvéből.
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 4 ek cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 4 db tojássárgája
- 0,5 dl rum
- 1 db narancs reszelt héja
- 8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és összekeverjük. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel, és félretesszük, amíg az élesztő felfut.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot. Mélyedést készítünk a közepébe, beletesszük a tojássárgáját, a rumot, a reszelt narancshéjat, a maradék langyos tejet, a felfuttatott élesztőt, és az olvasztott vajat. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés.
Belisztezzük a gyúródeszkát, óvatosan ráfordítjuk a megkelt tésztát, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a fánkokat egymástól kissé távolabb a deszkára sorakoztatjuk. A lehulló széleket összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
A fánkokat letakarjuk konyharuhával, és 15-20 percig kelni hagyjuk. Közben egy lábasban legalább 4 ujjnyi magas olajat melegítünk. A megkelt fánkok közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal, és úgy tesszük őket a közepesen forró olajba, hogy az a felük kerüljön lefelé, amelyik a deszkán felfelé nézett. Amint az olajba kerültek a tészták, azonnal lefedjük a lábost. Másfél percig sütjük, akkor levesszük a fedőt, egy lapáttal megfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül újabb másfél percig sütjük őket. A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. Baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése