Fahéjas-barackos kelt pite


Egy jó erős megfázás után kell egy finom süti, hogy visszatérjen az ember lánya a világba. Lehetőleg gyümölcsös legyen, ne kelljen vele sokat bajlódni, és mégis legyen egy kicsit különleges. Az ezen kritériumoknak tökéletesen megfelelő receptet a Nők Lapja Konyhában találtam meg, és nem voltam rest mindjárt korán reggel nekiállni, így hamarosan az asztalon gőzölgött őfinomsága. Egyszerű, de nagyszerű süti, érdemes adni neki egy esélyt.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj + a formához
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Töltelékhez:

  •  50 dkg konzerv felezett őszibarack
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés: 

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fahéjat, az élesztős tejet és a puha vajat. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, fél óra kelesztés.

Egy piteformát kivajazunk, ebbe egyengetjük kézzel nyomkodva a tésztát. A fél barackokat belenyomkodjuk, úgy, hogy a mag helyére fahéjjal kevert cukrot szórunk, amikor már nem férnek el a fél barackok, a maradékot felcikkezzük, és azokat is elrendezzük a pitén.

A tésztát megkenjük a tojássárgájával, és már tolhatjuk is befelé a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.



Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs