Fahéjas-barackos kelt pite
Egy jó erős megfázás után kell egy finom süti, hogy visszatérjen az ember lánya a világba. Lehetőleg gyümölcsös legyen, ne kelljen vele sokat bajlódni, és mégis legyen egy kicsit különleges. Az ezen kritériumoknak tökéletesen megfelelő receptet a Nők Lapja Konyhában találtam meg, és nem voltam rest mindjárt korán reggel nekiállni, így hamarosan az asztalon gőzölgött őfinomsága. Egyszerű, de nagyszerű süti, érdemes adni neki egy esélyt.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 1 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg vaj + a formához
- 1 tojássárgája a kenéshez
Töltelékhez:
- 50 dkg konzerv felezett őszibarack
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fahéjat, az élesztős tejet és a puha vajat. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, fél óra kelesztés.
Egy piteformát kivajazunk, ebbe egyengetjük kézzel nyomkodva a tésztát. A fél barackokat belenyomkodjuk, úgy, hogy a mag helyére fahéjjal kevert cukrot szórunk, amikor már nem férnek el a fél barackok, a maradékot felcikkezzük, és azokat is elrendezzük a pitén.
A tésztát megkenjük a tojássárgájával, és már tolhatjuk is befelé a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése