Mákos-szilvás kelt lepény

 

Na jó, eddig bírtam sütisütés nélkül. A diéta szép és jó, de a hozzám hasonló ínyenceknél eljön a perc, amikor egyszerűen muszáj elkezdenie újra ténykedni a konyhában. Nálam ez a pillanat most érkezett el, és szokásomhoz híven eredetileg teljesen mást akartam elkészíteni, de reggel szembejött velem egy kép a hírfolyamban, és torna közben eldöntöttem, hogy márpedig akkor ez lesz és kész. Azzal viszont nem számoltam, hogy mennyire macerás a cucc, az egész délutánomat elvitte és ráadásul nem is sikerült olyan jól, mint terveztem, de összességében elégedett vagyok, mert végre újra alkothattam a konyhában. A recept innen.

 Hozzávalók:

 Tésztához:

  • 3 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg vaj a tepsi kikenéséhez

A habos szilvához:

  •  1,5 kg szilva
  • 1 tk fahéj
  • 2 db tojásfehérje

Krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 dl habtejszín
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 db tojás

Tetejére:

  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor

  Tálaláshoz:

  • porcukor

 Elkészítés

A tésztával kezdünk. A langyos tejhez adjuk a cukor felét és 3-4 tk lisztet. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkeverjük és meleg helyen hagyjuk felfutni. Ezt követően keverőtálba tesszük a lisztet, a lágy vajat, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 60 perc kelesztés.

Kimagozzuk a szilvát, elnegyedeljük, és elkeverjük benne a fahéjat. A krémhez egy lábasban összeforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Elkeverjük, majd felöntjük a felforralt tejszínes tejjel, kiforraljuk, majd félrehúzzuk, hogy langyosra hűljön.

A tepsit kikenjük lágy vajjal, a tésztát lisztezett deszkán a tepsi méretére nyújtjuk, és belefektetjük. Kézzel eligazgatjuk a tepsiben a tésztát, hogy egyenletes vastagságú legyen.

A még meleg mártáshoz adjuk a tojások sárgáját, a fehérjét kemény habbá verjük  a habos szilvához szükséges 2 db tojásfehérjével együtt. A felvert tojáshab 3/4-ét óvatosan összekeverjük a krémmel, a megmaradt habot pedig a fűszeres szilvához keverjük. A habos krémet elterítjük a kelt tésztán, majd erre rakosgatjuk a habos szilvákat szorosan egymás mellé.

A darált mákot elkeverjük a cukorral, és a szilvára szórjuk.

És ennyi, készen vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nekem sajnos egy kicsit folyós lett az állaga, viszont a süti isteni finom, érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs