Cukormentes, teljes kiőrlésű kalács
Nincs húsvét kalács nélkül, de mivel felszaladtak sajnos a kilók, ezért idén egészségesebb változat készült nálam. Először kísérleteztem a cukormentes, teljes kiőrlésű változattal, és voltak kétségeim, hogy milyen lesz a végeredmény, de kár volt, nagyon finomra sikeredett. Semmivel sem vacakolósabb, mint a sima fonott kalács, és sokkal egészségesebb, érdemes adni neki egy esélyt. Recept innen.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg liszt
- 10 dkg eritrit
- 3,25 dl langyos tej
- 2 db tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- 8 dkg puha vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 0,5 citrom héja (nálam egy kis kupak citromlé)
- 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Egy kis tálba tesszük a langyos tejet, adunk hozzá egy pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a kétféle lisztet és az eritritet, elkeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a sót, a vajat, a vaníliakivonatot és a citromhéjat. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 50 perc pihi langyos helyen.
Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk (nekem nem sikerült, de nem baj), a darabokból pedig rudakat sodrunk. Egymás mellé teszünk 3 darabot és összefonjuk őket, majd mehet a sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába. Ugyanígy járunk el a másik 3 darabbal is. Egy tojást felverünk, a felével megkenjük a két kalácsot, újabb konyharuha, újabb 30 perc pihi. És már csak annyi a dolgunk, hogy megkenjük őket a felvert tojás másik felével és betoljuk őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 35 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Nagyon finom, biztosan nem fog kitartani az ünnepek végéig:-)
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése