Cukormentes, teljes kiőrlésű kalács


Nincs húsvét kalács nélkül, de mivel felszaladtak sajnos a kilók, ezért idén egészségesebb változat készült nálam. Először kísérleteztem a cukormentes, teljes kiőrlésű változattal, és voltak kétségeim, hogy milyen lesz a végeredmény, de kár volt, nagyon finomra sikeredett. Semmivel sem vacakolósabb, mint a sima fonott kalács, és  sokkal egészségesebb, érdemes adni neki egy esélyt. Recept innen.

Hozzávalók 2 kalácshoz:

  • 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg eritrit
  • 3,25 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 nagy csipet só
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0,5 citrom héja (nálam egy kis kupak citromlé)
  • 1 db tojás a lekenéshez

 Elkészítés:

Egy kis tálba tesszük a langyos tejet, adunk hozzá egy pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.

Egy nagy tálba tesszük a kétféle lisztet és az eritritet, elkeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a sót, a vajat, a vaníliakivonatot és a citromhéjat. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 50 perc pihi langyos helyen. 

Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk (nekem nem sikerült, de nem baj), a darabokból pedig rudakat sodrunk. Egymás mellé teszünk 3 darabot és összefonjuk őket, majd mehet a sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába. Ugyanígy járunk el a másik 3 darabbal is. Egy tojást felverünk, a felével megkenjük a két kalácsot, újabb konyharuha, újabb 30 perc pihi. És már csak annyi a dolgunk, hogy megkenjük őket a felvert tojás másik felével és betoljuk őket a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 35 perc alatt készre sütjük őket (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Nagyon finom, biztosan nem fog kitartani az ünnepek végéig:-)


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs