Kardamomos-kávés torta lisztmentesen

 

Csokitortát nekem! Nem majd, hanem most! Egész héten ez a gondolat járt a fejemben, mert nagyon hiányzott már egy szép adag boldogsághormon. Csak valami könnyen elkészíthető változat jöhetett szóba, mivel ma iskola volt, nem sok időm  maradt a sütésre. Sokat törtem a fejem, hogy mi legyen a befutó recept, végül a Street Kitchen tavaszi számában található tortára esett választás, nem utolsó sorban azért, mert így végre nemcsak a számomra oly kedves kávés ízre volt kilátásom, hanem használhattam végre a spájzban türelmesen várakozó őrölt kardamomot is. Egy viszonylag könnyen elkészíthető desszertről van szó, amelyben azonban a hozzávalók miatt megvan az a bizonyos plusz, amitől egy ideig biztosan nem felejtjük el. Nagyon gyorsan el fog fogyni, az biztos, mert isteni finom.

Hozzávalók:

Tortához :

  • 20 dkg étcsoki
  • 110 g olívaolaj + a tortaformához
  • 5 db tojás
  • 2,5 dkg holland kakaópor + a formához
  • 2 tk instant kávépor
  • 3 tk őrölt kardamom
  • 1 csipet só
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 6 dkg tejcsoki

Krémhez:

  •  25 dkg ricotta
  • 1 ek porcukor
  • 1 tk vaníliaaroma

Díszítéshez:

  • kakaópor
  • porcukor

Elkészítés:

Egy tálban vízgőz felett összeolvasztjuk az étcsokit az olívaolajjal, majd 5 percig hagyjuk hűlni. Szétválasztjuk a tojásokat, majd a csokiba keverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a kakaóport, az instant kávéport, a kardamomot, a sót és a vaníliaaromát.

Egy másik edényben a tojásfehérjét stabil habbá verjük, a fehérjehab felét beleforgatjuk a csokoládés masszába, és eldolgozzuk, majd mehet hozzá a másik fele, de azt már óvatosan keverjük bele. Végül beleadagoljuk a tésztába az apró darabokra tördelt tejcsokit.

A tortaformát vékonyan beolajozzuk, megszórjuk kakaóporral, majd beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat összedolgozzuk egy tálban, és a kihűlt tortára kanalazzuk. Kakaóporral és porcukorral dekoráljuk. Szeleteljük, habzsoljuk.

 


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs