Ferdinánd tekercs

 

Imádom a régi, nagymamás recepteket, mert az otthon melegét árasztják. Ez a finomság abszolút ebbe a kategóriába esik, már nagyon sokat hallottam felőle, ezért igencsak kíváncsi lettem, hogy milyen lehet. Segítségül hívtam Limarát, az ő szakácskönyvével nem lehet tévedni, ezúttal sem volt másként, igazi ünnepi desszert született, amely igencsak feldobta a szürke hétvégét. Egyszerű, de nagyszerű nasi, amely nagyon eteti magát, nem lesz hosszú életű nálunk, az biztos!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 3 ek cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kk só
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dl szobahőmérsékletű habtejszín

Töltelék:

  •  10 dkg puha vaj
  • 3 ek porcukor
  • 1 tk vanílakivonat

Locsoláshoz:

  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor

Elkészítés:

Meglangyosítjuk a tejet, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és összekeverjük. A tetejére hintünk 1 evőkanál lisztet, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

Egy tálba tesszük a maradék lisztet, összevegyítjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojássárgájákat, beleöntjük a habtejszínt és a felfuttatott élesztőt. Ruhaujj felgyűr, tésztát begyúr, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés.

Elkészítjük a tölteléket. A vajat, a porcukrot és a vaníliakivonatot egy tálban habosra keverjük.

A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára, és téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a vaníliás vajjal, majd feltekerjük, mint a bejglit. Konyharuhával letakarjuk, fél órát kelesztjük.

Egy tortaformát kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztából csigákat vágunk, és a tortaformába sorakoztatjuk. Már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt halvány rózsaszínűre sütjük. Közben felmelegítjük a tejet, és belekeverjük a cukrot. A tésztát kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a tejjel, majd visszatesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

    Megjegyzések

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    Szaftos rakott krumpli

    Menzás tejbegríz kakaóval

    Epres polentatorta