Tejszínes briós

 

Gyerekkorom nagy kedvence volt a briós kakaóval, de már nagyon régen nem volt szerencsém ehhez a finomsághoz. Aztán egyszer csak megláttam egy fotót róla a Vidék íze című újságban, és tudtam, hogy nekem ez kell! Alapvetően nem bonyolult finomságról van szó, de azért sok időbe telik az elkészítése a sok kelesztés miatt, ezért meg kellett várnom egy lazább hétvégét, amelybe beilleszthető a pepecselés. Nem csalódtam, nagyon finom lett a végeredmény, megérte a fáradtságot.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 9 dkg kristálycukor
  • 0,9 dkg só
  • 1 evőkanál tejpor vagy burgonyapehely
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 1 db felvert tojás a kenéshez
  • kristálycukor vagy szórócukor a tetejére

Elkészítés:

Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a cukrot, a sót, a tejport (vagy a burgonyapelyhet). Rámorzsoljuk az élesztőt. Langyosra melegítjük a tejet és a tejszínt, majd a tojással együtt hozzáöntjük a lisztet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt (egy nagyon lágy, de az edény falától elváló, sima tésztát kapunk). Tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra alatt duplára kelesztés.

Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, és ismét hagyjuk kelni fél órát. Utána lisztes kézzel kigombócoljuk a tésztát, majd a gombócokból rudakat sodrunk. A rudakat feltekerjük, a végét az aljába hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire sorakoztatjuk őket, távol egymástól, mert még nőni fognak. Konyharuhával letakarjuk, és 20 percet pihentetjük. A megkelt briósokat lekenjük felvert tojással, megszórjuk cukorral és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs