Kókuszos csiga

 

 

Csigafüggésem végtelen, akármilyen variációban venném magamhoz a mennyei mannát. Sokféle próbálkozásom volt már a műfajban, de most valami nagyon kókuszosra vágytam, és emlékeztem rá, hogy Limara szakácskönyvében láttam egy jó receptet. Nem voltam rest, el is készítettem legott, finom lett, bár egy picit száraz a töltelék, de semmi gond, el fog fogyni rekordidő alatt.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 kk só
  • 1,5 dl kókusztej
  • 3 db  tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 3 db  tojásfehérje
  • csipet só
  • 7 dkg cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk, míg felfut. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kókusztejet, a tojássárgájákat és az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, dagasztás. Amikor a tészta összeáll, beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima és fényes lesz, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz. Tiszta konyharuha, 40 perc kelesztés.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, s közben két részletben hozzáadjuk a cukrot. Amikor már kemény és szép fényes, spatulával beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára és téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és feltekerjük, mint a bejglit.

Éles késsel szeletekre vágjuk, és a csigákat sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolra, mert még nőni fognak. Tiszta konyharuha, újabb 30 perc kelesztés. Aztán betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket. Kihűtjük, habzsoljuk. 

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs