Kókuszos csiga
Csigafüggésem végtelen, akármilyen variációban venném magamhoz a mennyei mannát. Sokféle próbálkozásom volt már a műfajban, de most valami nagyon kókuszosra vágytam, és emlékeztem rá, hogy Limara szakácskönyvében láttam egy jó receptet. Nem voltam rest, el is készítettem legott, finom lett, bár egy picit száraz a töltelék, de semmi gond, el fog fogyni rekordidő alatt.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 kk só
- 1,5 dl kókusztej
- 3 db tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 3 db tojásfehérje
- csipet só
- 7 dkg cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk, míg felfut. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kókusztejet, a tojássárgájákat és az élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, dagasztás. Amikor a tészta összeáll, beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima és fényes lesz, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz. Tiszta konyharuha, 40 perc kelesztés.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, s közben két részletben hozzáadjuk a cukrot. Amikor már kemény és szép fényes, spatulával beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára és téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és feltekerjük, mint a bejglit.
Éles késsel szeletekre vágjuk, és a csigákat sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolra, mert még nőni fognak. Tiszta konyharuha, újabb 30 perc kelesztés. Aztán betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket. Kihűtjük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése