Kókusz szelet

 

Idén egy igazi retro édesség készült nálunk, gyerekkorunk kedvence, a kókuszos, apukám párjának édesanyjának receptje szerint. Ismét csak kuktáskodtam, az elkészítés érdeme apukám párjáé, aki nagyon sokat dolgozott ezzel a nem könnyű sütivel. Nem kicsit macerás elkészíteni, de érdemes nekiállni, mert nagyon finom. 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 40 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 4 kanál méz
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna

Masszához:

  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 4 evőkanál tej
  • 5 evőkanál rum

Hempergetéshez:

  • 30 dkg kókuszreszelék

 Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Mehet hozzá a szódabikarbóna, a tej és a méz. Több részletben hozzákeverjük a lisztet. A fehérjéből sóval és kevés citromlével kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egyenletesen belesimítjuk a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, a széleit vékonyan levágjuk, egyenletesen felkockázzuk.

Egy lábosba tesszük a vajat, a cukrot és a kakaóport. Feltesszük a tűzre, mehet hozzá a tej és a rum. Felforraljuk. A felkockázott piskótadarabokat egyenként beleforgatjuk a csokis masszába, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Tálcára sorakoztatjuk a kókuszos kockákat, ha elkészült, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs