Kókusz szelet
Idén egy igazi retro édesség készült nálunk, gyerekkorunk kedvence, a kókuszos, apukám párjának édesanyjának receptje szerint. Ismét csak kuktáskodtam, az elkészítés érdeme apukám párjáé, aki nagyon sokat dolgozott ezzel a nem könnyű sütivel. Nem kicsit macerás elkészíteni, de érdemes nekiállni, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 40 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 4 kanál méz
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
Masszához:
- 20 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
- 4 evőkanál tej
- 5 evőkanál rum
Hempergetéshez:
- 30 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Mehet hozzá a szódabikarbóna, a tej és a méz. Több részletben hozzákeverjük a lisztet. A fehérjéből sóval és kevés citromlével kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és egyenletesen belesimítjuk a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, a széleit vékonyan levágjuk, egyenletesen felkockázzuk.
Egy lábosba tesszük a vajat, a cukrot és a kakaóport. Feltesszük a tűzre, mehet hozzá a tej és a rum. Felforraljuk. A felkockázott piskótadarabokat egyenként beleforgatjuk a csokis masszába, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Tálcára sorakoztatjuk a kókuszos kockákat, ha elkészült, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése