Töltött káposzta

 

Mit ér a karácsony töltött káposzta nélkül, nem igaz? Mindenkinek megvan a saját receptje, ez nem az enyém (én még nem próbálkoztam a műfajjal), hanem apukám párjáé, és nagyon jól sikerült. Én csak kuktáskodtam, és tanultam, jó tudni, hogyan készül egy ilyen finomság. Hatalmas adag készült, de záros határidőn belül el fog fogyni, az biztos.

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg darált hús (lapockából)
  • 1 pohár rizs
  • 3 duci szelet fokhagyma
  • 3 teáskanál só
  • 2 csapott kiskanál őrölt bors
  • 1 púpozott kiskanál pirospaprika
  • néhány szem egész bors
  • 8 dkg zsír
  • 5 dkg liszt
  • fél evőkanál pirospaprika
  • piros arany

Elkészítés:

Feltesszük főni a savanyú káposztát, bő vízben. 1 órát főzzük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Kimérünk egy pohár rizst, megmossuk. A darált húshoz tesszük a tojást, a rizst, a sót, az őrölt borsot, a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, jól összedolgozzuk. Kóstoljuk, ha nem elég a fűszer, akkor teszünk még hozzá.

Ha letelt az egy óra, elkészítjük a gombócokat. A töltelékből kézzel gombócokat formázunk, és beletesszük a savanyú káposztás vízbe. Teszünk még rá vizet, és hozzáadjuk az egész borsokat.

Ha megfőttek a gombócok, rántást készítünk. A zsírt és a lisztet összekeverjük, megpirítjuk, mehet hozzá a piros paprika és egy nyomásnyi piros arany, felengedjük vízzel, beleöntjük a káposztás vízbe, még egy nyomásnyi piros arany, azután még néhány percig főzzük. Langyosra hűtjük, tejföllel tálaljuk. Óriási adag, de nem kell izgulni, el fog fogyni, mert nagyon finom.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs