Almás-diós bukta
Néhány szem alma árválkodott a konyhapulton, sírva könyörögtek, hogy kezdjek már végre velük valamit. Arra gondoltam, hogy ezúttal ne a kézenfekvő almás pite készüljön, hanem legyen valami különlegesség. Erről eszembe jutott, hogy a Nők Lapja Konyhában láttam egy remek receptet, amelynek segítségével buktává lényegíthetem át az almákat. Az elképzelést tett követte, rászántam az időt - mert ez bizony egy macerás nasi -, és elkészítettem őfinomságát. Jó lett, nem lesz hosszú életű nálunk, az biztos!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 mokkáskanál só
- 2 db tojás + 1 tojás a kenéshez
- 8 dkg vaj, olvasztva
Töltelékhez:
- 50 dkg alma
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 10 dkg darált dió
Elkészítés:
A tésztához krémesre keverünk 1,5 dl langyos tejet az élesztővel és a cukorral. Egy nagy tálban elvegyítjük a lisztet a sóval, mehet hozzá 2 egész tojás, az olvasztott vaj, az élesztős tej és a maradék tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, duplára kelesztés.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A kicsumázott, lereszelt, lecsöpögtetett almát tegyük lábosba, adjuk hozzá a barna cukrot és a fahéjat. Főzzük 15 percet.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá, és vágjuk egyforma négyzetekre (nekem nem sikerült, de azért próbálkozni lehet). A négyzetek egyik felére tegyünk 1 teáskanálnyi darált diót, rá almatölteléket. Bejgliszerűen, a széleket behajtva tekerjük fel, majd tegyük a buktákat sütőpapírral bélelt közepes tepsibe.
Tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés következik. Ezután kenjük meg a buktákat a felvert tojással, toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése