Almás-diós bukta

 

Néhány szem alma árválkodott a konyhapulton, sírva könyörögtek, hogy kezdjek már végre velük valamit. Arra gondoltam, hogy ezúttal ne a kézenfekvő almás pite készüljön, hanem legyen valami különlegesség. Erről eszembe jutott, hogy a Nők Lapja Konyhában láttam egy remek receptet, amelynek segítségével buktává lényegíthetem át az almákat. Az elképzelést tett követte, rászántam az időt - mert ez bizony egy macerás nasi -, és elkészítettem őfinomságát. Jó lett, nem lesz hosszú életű nálunk, az biztos!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 db tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 8 dkg vaj, olvasztva

Töltelékhez:

  • 50 dkg alma
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 10 dkg darált dió

Elkészítés:

A tésztához krémesre keverünk 1,5 dl langyos tejet az élesztővel és a cukorral. Egy nagy tálban elvegyítjük a lisztet a sóval, mehet hozzá 2 egész tojás, az olvasztott vaj, az élesztős tej és a maradék tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, duplára kelesztés.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A kicsumázott, lereszelt, lecsöpögtetett almát tegyük lábosba, adjuk hozzá a barna cukrot és a fahéjat. Főzzük 15 percet.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk téglalappá, és vágjuk egyforma négyzetekre (nekem nem sikerült, de azért próbálkozni lehet). A négyzetek egyik felére tegyünk 1 teáskanálnyi darált diót, rá almatölteléket. Bejgliszerűen, a széleket behajtva tekerjük fel, majd tegyük a buktákat sütőpapírral bélelt közepes tepsibe.

Tiszta konyharuha, 30 perc kelesztés következik. Ezután kenjük meg a buktákat a felvert tojással, toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs