Egyben sült mézes puszedli

 

Hiányzik a karácsony. A hangulata, a színei, a lélekmelengető mindensége. Ebben a hideg, szürke januárban nagyon nehéz visszatalálni az ünnepi érzésekhez, azonban egy jó süti tud ezen segíteni. Amikor elolvastam Borbás Marcsi szakácskönyvét, azonnal kiszúrtam ezt a receptet, már csak az alkalmat kerestem, hogy elkészítsem, most éreztem úgy, hogy szükségem van a mézes puszedli által kínált hangulathoz. Viszonylag egyszerű elkészíteni, és nagyon finom, szívet-lelket melengető finomság.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 4 db egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 ek méz
  • 2 ek kakaópor
  • 1 t szódabikarbóna
  • 1-1 kk őrölt fahéj, szerecsendió, mézeskalács-fűszer
  • 6 db szegfűszeg összetörve
  • 5 dl tej

Citrommázhoz:

  • 25 dkg porcukor
  • 3 ek langyos víz
  • 1 ek citromlé

Elkészítés:

A tojásokat kihabosítjuk az átszitált porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és azzal is tovább keverjük. A száraz összetevőket és a fűszereket alaposan összevegyítjük egymással, majd hozzárakjuk a tojásos, vajas keverékhez. A tejet apránként öntjük bele.

Amikor már jól keverhető a massza, hozzácsorgatjuk a mézet, végül a maradék tejet. Lágy, önthető tésztát fogunk kapni, mire az összes hozzávaló belekerül. Egy kerek piteformát kivajazunk és lisztezünk, beletöltjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

A tetejét citromos cukormázzal díszítjük. Ehhez az átszitált porcukrot csomómentesre keverjük három evőkanál langyos vízzel és egy evőkanál citromlével, majd ráöntjük a sütire. Amikor a citrommáz megszáradt, szeleteljük, habzsoljuk. Garantáltan meghozza a karácsonyi hangulatot és nagyon finom.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Cukormentes rumos sport szelet

Ferdinánd tekercs