Egyben sült mézes puszedli
Hiányzik a karácsony. A hangulata, a színei, a lélekmelengető mindensége. Ebben a hideg, szürke januárban nagyon nehéz visszatalálni az ünnepi érzésekhez, azonban egy jó süti tud ezen segíteni. Amikor elolvastam Borbás Marcsi szakácskönyvét, azonnal kiszúrtam ezt a receptet, már csak az alkalmat kerestem, hogy elkészítsem, most éreztem úgy, hogy szükségem van a mézes puszedli által kínált hangulathoz. Viszonylag egyszerű elkészíteni, és nagyon finom, szívet-lelket melengető finomság.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 4 db egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 40 dkg finomliszt
- 2 ek méz
- 2 ek kakaópor
- 1 t szódabikarbóna
- 1-1 kk őrölt fahéj, szerecsendió, mézeskalács-fűszer
- 6 db szegfűszeg összetörve
- 5 dl tej
Citrommázhoz:
- 25 dkg porcukor
- 3 ek langyos víz
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
A tojásokat kihabosítjuk az átszitált porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és azzal is tovább keverjük. A száraz összetevőket és a fűszereket alaposan összevegyítjük egymással, majd hozzárakjuk a tojásos, vajas keverékhez. A tejet apránként öntjük bele.
Amikor már jól keverhető a massza, hozzácsorgatjuk a mézet, végül a maradék tejet. Lágy, önthető tésztát fogunk kapni, mire az összes hozzávaló belekerül. Egy kerek piteformát kivajazunk és lisztezünk, beletöltjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A tetejét citromos cukormázzal díszítjük. Ehhez az átszitált porcukrot csomómentesre keverjük három evőkanál langyos vízzel és egy evőkanál citromlével, majd ráöntjük a sütire. Amikor a citrommáz megszáradt, szeleteljük, habzsoljuk. Garantáltan meghozza a karácsonyi hangulatot és nagyon finom.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése