Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

 
 
Karácsonyról maradt egy szép adag sajt, amivel kezdeni kellett valamit. Némi gondolkodás után úgy döntöttem, hogy legyen pogácsa, mert régen volt, és legyen teljes kiőrlésű, mert felszaladtak azok a fránya kilók. A receptet gyorsan megtaláltam a Street Kitchen oldalán, volt hozzá minden, nem volt kérdés, hogy ezen a hétvégén elkészül. Kicsit tovább kell pihentetni, mint a normál pogácsát, de ezen túl nincs benne semmi ördöngösség, finom és még egészséges is. 

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 18 dkg puha vaj
  • 2 ek tejföl
  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 18 dkg sajt reszelve

Tetejére:

  •  1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt

 Elkészítés:

Egy dagasztótálba tesszük a tejet és belekeverjük az élesztőt. Hagyjuk 2 percig állni, majd beletesszük a többi hozzávalót és a reszelt sajtot. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt.

Mivel ez egy nehezebb, zsírosabb tészta, ezért tovább kell keleszteni, mint a sima lisztből készült tésztákat. Tiszta konyharuha, meleg hely, 100 perc kelesztés.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán 2 cm vastagságra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, a tetejüket beirdaljuk, lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk 1-1 nagy csipet reszelt sajttal. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta