Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 1 csomag porélesztő
- 1 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 18 dkg puha vaj
- 2 ek tejföl
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg liszt
- 2 tk só
- 18 dkg sajt reszelve
Tetejére:
- 1 db tojás
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Egy dagasztótálba tesszük a tejet és belekeverjük az élesztőt. Hagyjuk 2 percig állni, majd beletesszük a többi hozzávalót és a reszelt sajtot. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt.
Mivel ez egy nehezebb, zsírosabb tészta, ezért tovább kell keleszteni, mint a sima lisztből készült tésztákat. Tiszta konyharuha, meleg hely, 100 perc kelesztés.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán 2 cm vastagságra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, a tetejüket beirdaljuk, lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk 1-1 nagy csipet reszelt sajttal. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése