Cukormentes kakaós csiga
Kakaós csiga imádatom végtelen, akármennyit és akármikor ennék ebből a finomságból. Azonban felszaladtak azok a fránya kilók, ezért a szokásosan változatos formátumok helyett ezúttal egy cukormentesre esett a választásom. A receptet már régen kinéztem a Street Kitchenen, azonban csak most jutottam el odáig, hogy meg is valósítsam ezen konyhai tervezetet. Nem nehezebb, mint egy normál csiga elkészítése, az íze azonban kicsit más, még szokni kell, de összességében finom lett.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 45 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 ek eritrit
- 3,5 dl meleg tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 db tojássárgája
- 15 dkg puha vaj
Töltelékhez:
- 13 dkg olvasztott vaj
- 5 ek eritrit
- 2 púpozott ek holland kakaópor
- 1 csipet fahéj
Elkészítés:
A tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a liszteket, hozzáadjuk a sót és az eritritet, összekeverjük. Az élesztős tejet beleöntjük a lisztes keverékbe, belerakjuk a tojássárgáját is, majd nagyjából összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, fél óra alatt duplára kelesztés.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap formájúra nyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megkenjük vele a tésztát úgy, hogy azon a szélén, ahol lezárjuk feltekerés után, kb. 2 cm-t kihagyunk, hogy össze tudjon tapadni a tészta, így nem fog szétnyílni. Majd a hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, és egy kés segítségével csigákat vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őkelméket. 20 percig állni hagyjuk, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése