Túrós dödölle
Volt itthon egy kis adag krumpli, amivel kezdeni kellett valamit. Már nagyon sokat hallottam a dödölléről, úgy döntöttem, eljött a pillanat, hogy kipróbáljam. Az ihletet egy Vidék ízében látott recept adta, amelyben nem sósan, hanem édesen került bemutatásra ez a finomság. Nem gondolkodtam sokat, azonnal tudtam, hogy ez lesz a vasárnapi ebéd. Egyszerű, gyors, és nagyon finom.
Hozzávalók:
Dödölléhez:
- 60 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- só
- 7 dkg olvasztott vaj
Túrós ízesítéshez:
- 45 dkg túró
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (nálam egy kupak citromlé)
Tálaláshoz:
- 4,5 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Meghámozzuk a burgonyát, kockákra vágjuk. Beleöntjük egy fazékba, öntünk rá annyi vizet, amennyi bőven ellepi, pici sót szórunk hozzá, és addig főzzük, míg a burgonya jó puha lesz. Ekkor még tűzforrón áttörjük a levével együtt. Hozzáöntjük a lisztet, alaposan összekeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos keverés közben főzzük még egy ideig, hogy minél több nedvesség elfőjön a masszából. Egy közepes tepsit kikenünk vastagon vajjal, evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát. Meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
Összekeverjük a túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat (citromlevet). Egyenletesen elosztjuk a vajas dödöllén, 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Elkészítjük az édes tejfölt: hozzákeverjük a tejfölhöz a porcukrot és a vaníliás cukort. Ezt kínáljuk a langyosra hűlt dödölle mellé. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése