Répatorta
Már hosszú hetek óta vágyom egy jó kis répatortára, azonban úgy döntöttem, megvárom vele a húsvéti hétvégét, hiszen mégiscsak ez az ünnep egyik emblematikus desszertje. Nem vittem túlzásba a spilázást, egy egyszerű receptet választottam, már csak azért is, mert betegségből gyógyulgatva kinek van kedve és ereje nagymérvű alkotáshoz. A finomság elkészült, jó lett, lesz még. Recept innen.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg sárgarépa
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 4 db tojás
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancsból nyert narancshéj
- 2 kávéskanál fahéj
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 3 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
- 10 dkg dió durvára vágva
Elkészítés:
Megpucoljuk a répákat és finomra reszeljük.
Egy nagy tálban a tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután mehet hozzá az olvasztott margarin és a narancshéj, eldolgozzuk ezekkel is.
Fakanálra váltunk. A répát kinyomkodjuk, és belekeverjük a tojásos masszába.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, mehet hozzá ez is a masszához. Ha túl sűrű a tészta, egy kis répalével lehet hígítani. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, egyenletesen elsimítjuk és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 60 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krémhez egy tálban jól összedolgozunk mindent egy habverővel, és hagyjuk állni, amíg kihűl a torta.
A krémet a hideg sütemény tetejére kenjük, és a tetejét megszórjuk durvára vágott dióval. Szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése