Pehelykönnyű túrós pite
Ebben a szomorkás időben nagymamás sütire vágytam, és mi lehetne annál jobb választás ebben a műfajban, mint egy jó kis túrós pite? Ezúttal Borbás Marcsihoz fordultam, mert emlékeztem rá, hogy a szakácskönyvében láttam egy jó receptet. Egyszerű, de nagyszerű finomság, remélem, marad belőle a családnak, mert nagyon fogy...
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 ek tejföl
- 0,5 dl tej
- 1 cs sütőpor
Töltelékhez:
- 60 dkg túró
- 25 dkg porcukor
- 4 tojásfehérje
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja (nálam egy kupak citromlé)
- 2 ek rétesliszt
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, az egészet elmorzsoljuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot. A tojások sárgájával és a tejföllel elkezdjük összegyúrni a tésztát. Közben a tejet apránként adagoljuk bele. Ha a tészta összeállt, letakarjuk és legalább fél órára berakjuk a hűtőbe.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a cukorral, ízesítjük citromhéjjal (citromlével) és vaníliával. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós masszához.
Ha a tészta már kellőképpen hideg, akkor lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk. Az első lapot kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe helyezzük. Megszórjuk a rétesliszttel, majd rásimítjuk a tölteléket. Végül a tészta másik felét is a megfelelő méretűre sodorjuk, és óvatosan a túró tetejére borítjuk. Az egészet csinos mintásra szurkáljuk, ezután egyenletesen megkenjük felvert tojással. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése