Szaftos rakott krumpli


 

Úgy volt, hogy barátok érkeznek hozzám, nekik szántam ezt a finomságot. Végül a találkozás sajnos nem jött össze, de ami késik, az nem múlik, majd bepótoljuk később. Azonban annyira a fejembe vettem ezt a Street Kitchenen talált receptet, hogy alig vártam, hogy hétvége legyen és végre nekiállhassak ennek a nagyon macerás, ám annál érdekesebb éteknek. Nos, ráment a vasárnap délelőttöm, de megérte, mert egy remek rakott krumpli variációról van szó, amelyet nagy örömmel fogok múlt időbe tenni a hosszú hétvégén, érdemes kísérletezni a nem szokásos ízekkel, mert nagyon finom ebéd sülhet ki belőle.

Hozzávalók:

  • 2 kg burgonya
  • 1 kg tejföl
  • só, bors
  • 8 db toás
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv-paprika

 Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük 10 perc alatt, lehűtjük, megpucoljuk, tojásszeletelővel felkarikázzuk és félretesszük.

A burgonyát megfőzzük héjastól, sós vízben. Ha megpuhult, lehűtjük, megpucoljuk és 0,5 cm-es karikára vágjuk. Egy nagy keverőtálban a tejfölt, a sót, borsot elkeverjük és hozzátesszük a szeletelt burgonyát, és óvatosan összekeverjük, hogy minél kevésbé törjük össze a burgonyát.

A hagymát félfőre vágjuk, a paradicsomokat és a tv-paprikát felkockázzuk. A kolbászt 0,5 cm-es karikára felvágjuk és egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten elkezdjük pirítani. Ha már kezdi kiadni a zsírját, ami kb. 2 perc, hozzáadjuk a hagymát és szintén kb. 2 perc alatt megdinszteljük rajta. Végül hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot és paprikát, néhány percig együtt főzzük, majd elzárjuk a gázt.

És a nagy melóval elkészültünk, már csak rétegezni kell. A tepsi aljába szedjük a tejfölös burgonya felét, erre halmozzuk rá a kolbászos ragut, beborítjuk a szeletelt tojással és befedjük a maradék tejfölös burgonyával. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 50 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Menzás tejbegríz kakaóval