Aranygaluska
Néhány nappal ezelőtt aranygaluskát rendeltem ebédre, és hát, nem volt az igazi. Hiányzott belőle az igazi nagymamás íz, amit megszoktam gyerekkoromban, ezért elhatároztam, hogy vasárnap én bizony ezt a finomságot fogom elkészíteni, merthogy nekem ez jobban fog menni. A cél érdekében végigolvastam több receptúrát is, végül úgy döntöttem, hogy bízom Borbás Marcsiban, és az ő szakácskönyvében szereplő leírás alapján fogok ügyeskedni. Nos, ez bejött, mert bár ráment a vasárnap délelőttöm erre a régi klasszikusra, megérte, mert nagyon finom lett.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- fél kk só
- fél citrom reszelt héja (nálam fél kupak citromlé)
- 10 dkg vaj
- 2 tk cukor
Szóráshoz:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja (nálam fél kupak citromlé)
- 20 dkg vaj
Sodóhoz:
- 5 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 tk vaníliaaroma
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, és jól elkeverjük benne a csipet sót, a citromhéjat és a cukrot. Közben az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kis cukorral és liszttel, a puha vajat pedig habosra keverjük a tojások sárgájával. Mindkettőt a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. A tejet apránként adagoljuk hozzá. Ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz és jó levegős, tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 percig meleg helyen kelesztjük.
Közben előkészítünk egy 26 cm-es tortaformát. Az alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük vajjal és belisztezzük.
20 dkg vajat megolvasztunk, a diót összekeverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat is.
Ha a tésztánk megkelt, ujjnyi vékonyra nyújtjuk a lisztezett gyúródeszkán, majd egy pogácsaszaggató segítségével formára vágjuk, felhasználjuk az összes tésztát. Ezután kezdhetünk rétegezni.
Mindegyik darabot beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a cukros dióba, és a sütőformába egymás mellé helyezzük őket, amíg beterítik a forma alját. Ezt követően újabb réteg következik a kiszaggatott tésztából egészen addig, amíg elfogynak a galuskák. Sütés előtt hagyjuk 20 percig kelni, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Amíg sül az aranygaluskánk, elkészítjük a sodót. A tejet a tojások sárgájával, a vaníliakivonattal és a cukorral teljesen egyneműre keverjük, majd gőz fölött folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (Egy lábosban 2-3 ujjnyi vizet forralunk, és ráhelyezzük a kikevert krémmel teli üveg- vagy fémtálat. Fontos, hogy pont passzoljon a tál a lábasra, de az alja ne érjen a vízbe). Az aranygaluskát a sodóval tálaljuk, és esszük, amíg tart. Isteni finom, érdemes vállalni érte a macerát!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése