Aranygaluska

 

Néhány nappal ezelőtt aranygaluskát rendeltem ebédre, és hát, nem volt az igazi. Hiányzott belőle az igazi nagymamás íz, amit megszoktam gyerekkoromban, ezért elhatároztam, hogy vasárnap én bizony ezt a finomságot fogom elkészíteni, merthogy nekem ez jobban fog menni. A cél érdekében végigolvastam több receptúrát is, végül úgy döntöttem, hogy bízom Borbás Marcsiban, és az ő szakácskönyvében szereplő leírás alapján fogok ügyeskedni. Nos, ez bejött, mert bár ráment a vasárnap délelőttöm erre a régi klasszikusra, megérte, mert nagyon finom lett. 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • fél kk só
  • fél citrom reszelt héja (nálam fél kupak citromlé)
  • 10 dkg vaj
  • 2 tk cukor

Szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja (nálam fél kupak citromlé)
  • 20 dkg vaj

Sodóhoz:

  • 5 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tk vaníliaaroma

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, és jól elkeverjük benne a csipet sót, a citromhéjat és a cukrot. Közben az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kis cukorral és liszttel, a puha vajat pedig habosra keverjük a tojások sárgájával. Mindkettőt a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. A tejet apránként adagoljuk hozzá. Ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz és jó levegős, tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 percig meleg helyen kelesztjük.

Közben előkészítünk egy 26 cm-es tortaformát. Az alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük vajjal és belisztezzük. 

 20 dkg vajat megolvasztunk, a diót összekeverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat is.

Ha a tésztánk megkelt, ujjnyi vékonyra nyújtjuk a lisztezett gyúródeszkán, majd egy pogácsaszaggató segítségével formára vágjuk, felhasználjuk az összes tésztát. Ezután kezdhetünk rétegezni.

Mindegyik darabot beleforgatjuk az olvasztott vajba, majd a cukros dióba, és a sütőformába egymás mellé helyezzük őket, amíg beterítik a forma alját. Ezt követően újabb réteg következik a kiszaggatott tésztából egészen addig, amíg elfogynak a galuskák. Sütés előtt hagyjuk 20 percig kelni, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Amíg sül az aranygaluskánk, elkészítjük a sodót. A tejet a tojások sárgájával, a vaníliakivonattal és a cukorral teljesen egyneműre keverjük, majd gőz fölött folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (Egy lábosban 2-3 ujjnyi vizet forralunk, és ráhelyezzük a kikevert krémmel teli üveg- vagy fémtálat. Fontos, hogy pont passzoljon a tál a lábasra, de az alja ne érjen a vízbe). Az aranygaluskát a sodóval tálaljuk, és esszük, amíg tart. Isteni finom, érdemes vállalni érte a macerát!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta