Madeleine
A szombati munkavégzés ezúttal is kikészített, ráadásul a pénteki túrázás sem tett túl jót nekem, ezért vasárnapra csak valami nagyon egyszerű sütire éreztem magam elegendőnek. Vesztemre Borbás Marcsi szakácskönyvét lapozgattam, amelynek egyik oldalán megláttam a madeleine receptjét, és rádöbbentem, hogy nekem van madeleine sütőm, miért nem használom? Ezzel a kérdés el is dőlt, egy egyszerű, de nagyszerű finomságot készítettem, sajnos csak kis adagot, de nem baj, legfeljebb majd készítek még, ha túl gyorsan elfogy.
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 12 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 ek reszelt citromhéj (nálam egy kupak citromlé)
- 1 ek reszelt narancshéj (kihagytam)
- 1 tk vaníliaaroma
- kevés liszt és vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés:
A vajat egy kisebb lábosba tesszük és kisütjük. Ez azt jelenti, hogy addig forraljuk, amíg megszűnik a habzása. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A két egész tojást elkezdjük felverni, és ha már habosodik, lassanként adagoljuk hozzá a cukrot. Ezután a legmagasabb fokozaton addig verjük az egészet, amíg nagyon könnyű, habos lesz és jól kifehéredik. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a citromlevet, ezekkel is elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Ezt a keveréket apránként beleforgatjuk a tojáshabba. Végül a lehűtött, kisütött vajat is hozzácsorgatjuk.
A madeleine formákat vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük, majd mindegyik mélyedésbe teszünk egy evőkanállal a tésztából. Ne töltsük túlzottan tele a formát, hiszen a sütemények egy kicsit megnőnek a sütés során. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt készre sütjük őket. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése