Finomfőzelék gyerekeknek

 

Nem vagyok gyerek, csak egy jó emlékeket őrző menzás, aki imádta a finomfőzeléket. Akármilyen felbontásban jöhet nálam ez a finomság, ezért amikor megláttam ezt a receptet a Street Kitchenen, azonnal tudtam, hogy nekem ez kell! Nem is találhattam volna jobb időpontot a kipróbálására a hosszú hétvégénél, hiszen nem egy ötperces dolog, de rászántam a vasárnap délelőttömet, és most boldogan falatozom ezt a finom étket. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

Főzelékhez:

  • 3 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 12 dkg pucolt állapotban krumpli
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek kristálycukor
  • 40 dkg fagyasztott tavaszi zöldségkeverék
  • 7 dl tej
  • 2 ek morzsolt csemegekukorica
  • 3 dkg vaj
  • szárított petrezselyem (vagy 1 csokor friss)

Habaráshoz:

  • 17,5 dkg tejföl
  • 3 dkg finomliszt

Tükörtojáshoz:

  • tojás
  • olaj

 Elkészítés:

A finomfőzelékhez először olajat melegítünk egy lábasban, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és közepes hőfokon 6-8 percig dinszteltjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, majd közepesen erős hőfokon 1 percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel és addig főzzük, amíg a víz teljesen el nem párolog. (Erre azért van szükség, mert a krumplinak egy kicsit több időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon.). Megszórjuk a kristálycukorral, átkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldségkeveréket is. Felöntjük a tejjel, amikor forr, megsózzuk, és közepes hőfokon, időnként megkevergetve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez 10-15 perc. A főzés utolsó 2 percében hozzáadjuk a kukoricát is.

A habaráshoz a tejfölben elkeverjük a lisztet, hőkiegyenlítünk, vagyis 1-2 merőkanálnyit merünk a tejfölre a forró léből, elkeverjük, majd fokozatosan a főzelékhez adjuk, ezzel sűrítve azt.

A legvégén a főzelékhez adjuk a vajat és a frissen aprított (vagy szárított) petrezselymet is.

A tükörtojáshoz a serpenyőt felmelegítjük és az olajon megsütjük a tojásokat. A kész finomfőzeléket tányérba szedjük, és egy-egy tükörtojással a tetején tálaljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tarka bácsi

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval