Szedres-csokis kelt kuglóf
Beindult a hosszú hétvége, sütni kellett valamit. Mert ugye az mégsem járja, hogy ne együnk semmi finomat, ha már ennyi időnk van pihenni. Ezúttal valami különlegesre vágytam, valami csokisra és gyümölcsösre. A megoldás a Nők Lapja Konyhában érkezett, ahol rábukkantam erre az egyszerű, de nagyszerű receptre, nem volt kérdés, hogy ő kell nekem. Kicsit izgultam, hogy kapok-e szedret a Sparban, de szerencsére volt, úgyhogy semmi sem állt a konyhatündérkedés útjában. Nagyon finom kuglóf, biztosan nem fogja megérni a hosszú hétvége végét...
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz és a formához
- fél teáskanál só
- 10 dkg vaj+a formához
- 2,5 dl tej
- 7,5 dkg porcukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája
Töltelékhez:
- 20 dkg szeder
- 10 dkg cukor
- 10 dkg étcsoki
Díszítéshez:
- 15 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, sót, vajat keverőtálban elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, feloldjuk benne az élesztőt, felfuttatjuk, majd beleütjük a két tojássárgáját.
Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta ruha, szobahőmérséklet, 30 perc kelesztés.
Közben elkészítjük a tölteléket: a szedret a cukorral felforraljuk, kissé besűrítjük. Kihűtjük.
A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a kihűlt szederraguval, megszórjuk az aprított étcsokival, majd szorosan feltekerjük a hosszabb oldaláról indulva.
A rudat kivajazott, kilisztezett kuglófformába hajtjuk (ügyeljünk rá, hogy a hajtás felül legyen, mert a kifolyó tölteléktől beleragadhat a kuglófformába). Újabb 20-25 percig kelesztjük. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez a kihűlt kuglófot a vízgőz fölött vagy a mikróban megolvasztott étcsokival megcsorgatjuk. Szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése