Szedres-csokis kelt kuglóf

 

 

Beindult a hosszú hétvége, sütni kellett valamit. Mert ugye az mégsem járja, hogy ne együnk semmi finomat, ha már ennyi időnk van pihenni. Ezúttal valami különlegesre vágytam, valami csokisra és gyümölcsösre. A megoldás a Nők Lapja Konyhában érkezett, ahol rábukkantam erre az egyszerű, de nagyszerű receptre, nem volt kérdés, hogy ő kell nekem. Kicsit izgultam, hogy kapok-e szedret a Sparban, de szerencsére volt, úgyhogy semmi sem állt a konyhatündérkedés útjában. Nagyon finom kuglóf, biztosan nem fogja megérni a hosszú hétvége végét...

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz és a formához
  • fél teáskanál só
  • 10 dkg vaj+a formához
  • 2,5 dl tej
  • 7,5 dkg porcukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája

Töltelékhez:

  • 20 dkg szeder
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg étcsoki

 Díszítéshez:

  •  15 dkg étcsoki

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, sót, vajat keverőtálban elmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, feloldjuk benne az élesztőt, felfuttatjuk, majd beleütjük a két tojássárgáját.

Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta ruha, szobahőmérséklet, 30 perc kelesztés.

Közben elkészítjük a tölteléket: a szedret a cukorral felforraljuk, kissé besűrítjük. Kihűtjük.

A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a kihűlt szederraguval, megszórjuk az aprított étcsokival, majd szorosan feltekerjük a hosszabb oldaláról indulva.

 A rudat kivajazott, kilisztezett kuglófformába hajtjuk (ügyeljünk rá, hogy a hajtás felül legyen, mert a kifolyó tölteléktől beleragadhat a kuglófformába). Újabb 20-25 percig kelesztjük. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), hagyjuk kihűlni.

A díszítéshez a kihűlt kuglófot a vízgőz fölött vagy a mikróban megolvasztott étcsokival megcsorgatjuk. Szeleteljük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta