Szőlős pite
Nem vagyok egy nagy szőlőfan, de most olyan szép fürtök kellették magukat a Sparban, hogy nem tudtam ellenállni nekik. Nem sokat kellett gondolkodnom azon, hogy mi készüljön belőlük, hiszen már régen kinéztem magamnak Borbás Marcsi szakácskönyvéből ezt a receptet, nem volt kérdés, hogy ez fog készülni a hétvégén. Az olimpia utolsó napjának izgalmai közepette azért sor került ennek a finomságnak az elkészítésére és, és nem csalódtam, egy nagyon finom és különleges desszert lett a végeredmény.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- csipet só
- 2 ek cukor
Töltelékhez:
- 35-40 dkg szőlő
- 3 db tojás
- 6 ek cukor
- fahéj
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű vajat egyenletesen elmorzsoljuk a lisztben. Ezután az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a sót jól elkeverjük a langyos tejben, és az így kapott keveréket hozzáadjuk a vajas liszthez, majd szép levegős tésztává dagasztjuk. Ha ma összeállt és szép sima a tésztánk felülete, akkor lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy kicsit, majd a sütőpapírral bélelt piteformába helyezzük bele, és a kezünkkel alakítsuk ki a szélét is. Nagyon fontos, hogy legyen pereme a kialakított tésztaalapnak, mert a folyékony tölteléket meg kell majd tartania. Ha ezzel elkészültünk, letakarjuk, és hagyjuk megkelni. Figyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl vastag, különben nem fog elférni a pitében a töltelék.
Közben a szőlőt megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Ha a tészta megkelt, a szőlőszemeket egy rétegben a héjas felükkel lefelé rárakosgatjuk a tetejére, majd a többi gyümölcsöt is egyenletesen elosztjuk az első rétegen, és az egészet alaposan megszórjuk fahéjas cukorral. Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra verjük a hat evőkanál cukorral, és összedolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjével, majd az egészet ráöntjük a pite tetejére. Elsimítjuk, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése