Diós-vaníliás kalács
Időtlen idők óta nem sütöttem kalácsot, már nagyon hiányzott. Azonban valami különlegességre vágytam a műfajban, ezért nagyon megörültem, amikor a Street Kitchen magazinban megláttam a diós-vaníliás változatot. Nem voltam rest, vasárnap reggel bele is vágtam a projektbe, így már ebéd után ott gőzölgött az asztalon a friss kalács. Egyszerű, finom, mégis különleges, igazi őszi jóság.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 6 dkg cukor
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg darált dió
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 db narancs reszelt héja (nálam egy evőkanál narancslé)
- 1 db citrom reszelt héja (nálam egy kupak citromlé)
- 1 tk só
- 5 dkg lágy vaj
Tetejére:
- 1 db tojás
- diódarabok
Elkészítés:
0,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá egy kiskanál cukrot és felfuttatjuk.
Egy nagy kelesztőtálba tesszük a lisztet, a darált diót, a cukrot és a sót. Mehet hozzá a tojássárgája, a vaníliakivonat, a narancslé, a citromlé, az élesztős tej és a maradék tej. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, közben hozzáadjuk a vajat is. Tiszta konyharuha, meleg hely, 25 perc kelesztés.
A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, bucikat formázunk belőlük és letakarjuk. 10 perc pihentetés után hengereket sodrunk, úgy, hogy a végeik elcsúcsosodjanak, és hármas fonással összeállítjuk a kalácsot. Egy sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, újból letakarjuk és 10 percig kelesztjük. Lekenjük a felvert tojással, rápakoljuk a diódarabokat, és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése