Kakaós túrós batyu
Klasszik túrós batyura készültem, azonban a Street Kitchenen jártamban-keltemben belebotlottam ebbe a receptbe, és azonnal beleszerettem, hiszen még sohasem készítettem kakaóval ezt a finomságot. Mivel mára már jobban lettem, ezért belevágtam ebbe a ha nem is bonyolult, de időigényes nasi elkészítésébe. A batyuzáson még van mit szépíteni, de mindegy, lényeg az, hogy finom lett a végeredmény.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 dkg holland kakaópor
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 9 dkg olvasztott vaj
A lekenéshez:
- 1 db tojás
Töltelékhez:
- 45 dkg túró
- 4 ek búzadara
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- 1 ek tejföl
- 5 dkg étcsoki
Elkészítés:
A tésztához a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sóval, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd elkezdjük bedagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és simára dagasztjuk. Tiszta konyharuha, meleg hely, 40 perc kelesztés.
A töltelékhez a túrót villával kicsit áttörjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére 1-1 evőkanálnyi tölteléket rakunk, és összecsípjük a sarkaikat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 15 percig kelesztjük. Lekenjük a tetejüket tojással, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése