Rakott kalács csokival és baracklekvárral
Lelki szemeim előtt már hetek óta egy csokis, baracklekváros sült kalács lebegett. Fogalmam sem volt róla, honnan származott az ötlet, végül sok töprengés után rájöttem, hogy egy régi Stahl-könyvben láttam sok évvel ezelőtt. Már csak végig kellett tanulmányozni néhány szakácskönyvet (merthogy akad egypár Stahl-kötet a könyvtáramban), rászánni nem kevés időt, de végül megtaláltam, amit kerestem. Innentől kezdve nem volt megállás: beszereztem a hozzávalókat, és alig vártam, hogy legyen időm belevágni a projektbe. Meglepően hamar elkészült a finomság, és nagyon jól sikerült, nem gondolnám, hogy megéri a hétfőt...
Hozzávalók:
- 30 dkg szikkadt kalács
- 3 dl habtejszín
- 4 dl tej
- 2 db tojás
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 citrom (nálam egy kupak citromlé)
- 10 dkg tejcsoki
- 3 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál rum
- 3 dkg vaj
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Vékonyan kivajazunk egy közepes tepsit. A szikkadt kalácsot dobókocka méretűre daraboljuk, és a kivajazott tepsibe szórjuk. A tejet meg a tejszínt összemelegítjük, majd egy keverőtálban kézi habverővel összedolgozzuk az egész tojásokat a tojássárgákkal és a cukorral. A meleg tejszín-tej egyveleget folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros tojáshoz, aztán belereszeljük a citrom héját (beleöntünk egy kupak citromlevelet). Ráöntjük a kalácskockákra, és hagyjuk, hogy azok 15 perc alatt majdnem teljesen magukba igyák. Ezalatt apróra vágjuk a csokit, illetve a baracklekvárt elkeverjük a rummal.
A kalácskockákat megszórjuk a csokidarabokkal, majd kiskanállal elosztjuk rajta a lekvárt. Az a jó, ha mindenhová jut lekvár is, csoki is. Végül a rakott kalács tetején elmorzsoljuk a vajat, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt készre sütjük. Ha 30 perc után úgy látjuk, hogy nagyon pirulni kezdett, alufóliával letakarjuk, és így sütjük tovább. Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése