Svéd almás csiga

 

Ezúttal a gombhoz varrtam a kabátot: maradt egy kis habtejszínem, amit el szerettem volna használni. Nem kellett sokat hezitálnom, már régen kinéztem magamnak ezt a receptet a Vidék Íze című magazinból, nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet a svédek almás csigája, nem volt kérdés, hogy ez fog készülni vasárnap nálam. Egy kicsit macerás, de megéri, mert nagyon finom.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 4 dkg puha vaj
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1,75 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • 1,25 dkg friss élesztő
  • 1 kisebb tojás

Töltelékhez:

  • 4 db nagyobb alma
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Tetejére:

  •  1 db tojás

Elkészítés:

Egy kis lábasba öntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vajat és a cukrot, és addig melegítjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

A lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük, mehet hozzá a só, elkeverjük. A közepére mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, és ide öntjük az élesztős keveréket. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, meleg hely, duplára kelesztés.

Az almát meghámozzuk, a csutkát kiszedjük, a gyümölcshúst felszeleteljük. A cukorral egy lábasba tesszük, és puhára pároljuk. Végül áttörjük botmixerrel, és ízesítjük fahéjjal és vaníliás cukorral.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a fűszeres almaszósszal, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Két centi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (egymástól távol, mert nőni fognak). Letakarjuk, és hagyjuk kelni még fél órát. Végül lekenjük a tetejüket felvert tojással, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaftos rakott krumpli

Menzás tejbegríz kakaóval

Epres polentatorta