Svéd almás csiga
Ezúttal a gombhoz varrtam a kabátot: maradt egy kis habtejszínem, amit el szerettem volna használni. Nem kellett sokat hezitálnom, már régen kinéztem magamnak ezt a receptet a Vidék Íze című magazinból, nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet a svédek almás csigája, nem volt kérdés, hogy ez fog készülni vasárnap nálam. Egy kicsit macerás, de megéri, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 45 dkg finomliszt
- 4 dkg puha vaj
- 1,5 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1,75 dl tej
- 0,5 dl tejszín
- 1,25 dkg friss élesztő
- 1 kisebb tojás
Töltelékhez:
- 4 db nagyobb alma
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Tetejére:
- 1 db tojás
Elkészítés:
Egy kis lábasba öntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vajat és a cukrot, és addig melegítjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük, mehet hozzá a só, elkeverjük. A közepére mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, és ide öntjük az élesztős keveréket. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt. Tiszta konyharuha, meleg hely, duplára kelesztés.
Az almát meghámozzuk, a csutkát kiszedjük, a gyümölcshúst felszeleteljük. A cukorral egy lábasba tesszük, és puhára pároljuk. Végül áttörjük botmixerrel, és ízesítjük fahéjjal és vaníliás cukorral.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a fűszeres almaszósszal, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Két centi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (egymástól távol, mert nőni fognak). Letakarjuk, és hagyjuk kelni még fél órát. Végül lekenjük a tetejüket felvert tojással, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése