Flódni tészta
Mákos tészta vagy diós tészta? Miért ne lehetne mindkettő? És ha még adunk hozzá egy kis almát is, már meg is kaptuk a flódni életérzést. Nem az én ötletem sajnos, a Nők Lapja Konyhában bukkantam rá a receptre, és amikor megláttam a fotót, azonnal tudtam, hogy én ezt el fogom készíteni. Eljött a pillanat, alig vártam, hogy hozzálássak, és megízleljem ezt a fenséges finomságot. Mennyei!
Hozzávalók:
- 25 dkg széles metélt
- 3 db nagyobb alma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom leve (nálam egy kupak citromlé)
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 3 dl tej
Elkészítés:
A tésztát lobogó, sós vízben félkeményre főzzük, majd leszűrjük.
Az almákat meghámozzuk, 2 darabot lereszelünk, a harmadikat kicsumázzuk és vékonyan felszeleteljük. A lereszelt almát összekeverjük a fahéjjal és a citrom levével. A diót és a mákot elkeverjük 5-5 dkg porcukorral.
A tojásokat szétválasztjuk. Lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, 2,5 dkg porcukrot, majd összefőzzük pár perc alatt. A tűzről levéve folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a tojássárgáját.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék porcukorral, majd hozzáforgatjuk a sárgájás keveréket és a reszelt, kinyomkodott almát. Óvatosan a tésztát is belekeverjük.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tojáshabos tészta felét egyenletesen eloszlatjuk rajta. Ráhalmozzuk a darált mákot, a darált diót, és befedjük a maradék tésztával. A tészta tetejét befedjük a szeletelt almával, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30 perc alatt készre sütjük. Istenkirály!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése