Aszalt szilvás, csokoládés kuglóf
Elég húzós volt az elmúlt időszak, de arra azért találtam időt, hogy beszerezzem Borbás Marcsi legújabb szakácskönyvét, el is olvastam rögvest, bele is szerettem ebbe a receptbe azonnal. Teljesen mást terveztem sütni, azonban amikor megláttam ezt a karácsonyi hangulatú kuglófot, azonnal tudtam, hogy nekem ez kell, és nem majd, hanem most. Nagyon egyszerűen elkészíthető, elképesztően finom desszert, amiből morzsa sem maradt.
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 30 dkg liszt
- 4 dkg kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 2,5 dl tej
- 20 dkg étcsoki
- 15 dkg aszalt szilva
A bevonathoz:
- 10 dkg étcsoki
Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük. A tojásokat egyenként beleütjük, ezekkel is jól összedolgozzuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tésztához adjuk. Közben a tejet is hozzácsorgatjuk. Az étcsokoládé egyik felét gőz fölött felolvasztjuk, a másik felét összevágjuk. Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk. Ezeket is a masszába forgatjuk. Egy közepes méretű kuglófformát gondosan kivajazunk, majd belesimítjuk a tésztát. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 55 percig sütjük (tűpróba!). Amikor kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából. Ha teljesen kihűlt, máris díszíthetjük olvasztott csokoládéval. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése