Aszalt szilvás, csokoládés kuglóf

 

Elég húzós volt az elmúlt időszak, de arra azért találtam időt, hogy beszerezzem Borbás Marcsi legújabb szakácskönyvét, el is olvastam rögvest, bele is szerettem ebbe a receptbe azonnal. Teljesen mást terveztem sütni, azonban amikor megláttam ezt a karácsonyi hangulatú kuglófot, azonnal tudtam, hogy nekem ez kell, és nem majd, hanem most. Nagyon egyszerűen elkészíthető, elképesztően finom desszert, amiből morzsa sem maradt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg étcsoki
  • 15 dkg aszalt szilva

A bevonathoz:

  • 10 dkg étcsoki

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük. A tojásokat egyenként beleütjük, ezekkel is jól összedolgozzuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tésztához adjuk. Közben a tejet is hozzácsorgatjuk. Az étcsokoládé egyik felét gőz fölött felolvasztjuk, a másik felét összevágjuk. Az aszalt szilvát kisebb darabokra vágjuk. Ezeket is a masszába forgatjuk. Egy közepes méretű kuglófformát gondosan kivajazunk, majd belesimítjuk a tésztát. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 55 percig sütjük (tűpróba!). Amikor kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából. Ha teljesen kihűlt, máris díszíthetjük olvasztott csokoládéval. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Krumplis tészta sütőben sütve