Kakaós kalács

 

Úgy döntöttem, hogy idén nem lesz sem mákos, sem diós bejgli. Azonban ettől még szerettem volna valami finom péksüteményt sütni, ezért nagyon megörültem, amikor megláttam a Vidék ízében ezt a receptet, azonnal tudtam, hogy megtaláltam, amit kerestem. Abszolút ünnepi kalácsról van szó, amelynek meg kell adni a módját, tökéletes ráhangolódást nyújt a karácsonyra. Kicsit bonyolult és macerás, de megéri a munka vele, mert nagyon finom.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (nálam egy kupak citromlé)
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 15 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 15 dkg puha vaj
  • 16 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

Meglangyosítjuk a tejet, teszünk bele egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. A tetejére szórunk két evőkanál lisztet, és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A maradék lisztet egy nagy kelesztőtálba tesszük. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat (citromlevet), és a sót, és alaposan összekeverjük. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide ütjük a két egész tojást, a langyosra olvasztott vajat és a felhabosodott élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, meleg hely, 1 óra kelesztés.

A megkelt tésztát három (vagy kedvünk szerint négy) egyenlő részre osztjuk, és egyesével téglalappá nyújtjuk. Mindegyiket megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a cukorral és a vaníliás cukorral elkevert kakaóval. Mindegyiket feltekerjük, majd hármas (vagy négyes) fonással kalácsot fonunk belőlük. Átemeljük egy sütőpapírral fedett tepsire, letakarjuk, és ismét hagyjuk kelni fél órát.

Sütés előtt lekenjük tejjel felvert tojássárgájával, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített tepsibe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Képtelenség megvárni, amíg langyosra hűl, azon melegében meg kell kóstolni, nagyon finom, vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Krumplis tészta sütőben sütve