Mákos guba koszorú narancsos sodóval és meggylekvárral
Mákos guba nélkül számomra elképzelhetetlen a karácsonyi időszak. Imádok kísérletezni a műfajjal, ezért, amikor a Nők Lapja Konyha Desszertben megláttam ezt a finomságot, tudtam, hogy el fogom készíteni, mert narancsos ízzel és lekvárral még nem próbáltam ezt az ételt, nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet. Nos, nem csalódtam, isteni lett a végeredmény, felvettem a kedvencek listájára, nem gondolnám, hogy sokáig fogom nézegetni...
Hozzávalók:
- 8 db kifli
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 4 db tojás
- 6 dl tej
- 1 narancs reszelt héja (nálam egy evőkanál narancslé)
- vaj és liszt a formához
Sodóhoz:
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 1 rúd fahéj
- 1 narancs (nálam narancslé)
Tálaláshoz:
- meggylekvár
Elkészítés:
A kifliket karikázzuk fel, forgassuk össze egy nagy tálban a porcukorral és a darált mákkal. A tojásokat keverjük el a tejjel és a reszelt narancshéjjal (narancslével). Forgassuk össze a kiflivel, mindenhol járja át a nedvesség.
Kanalazzuk és lapogassuk egy koszorú alakú, vajjal kikent, liszttel kiszórt tortaformába (ha nincs ilyenünk, akkor egy hagyományos kerek, 24-26 cm átmérőjű tortaforma is jó lesz, amelynek a közepébe egy poharat/fém pogácsaszaggatót teszünk).
A 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni a formában.
A sodóhoz a tojássárgáját robotgéppel verjük fehéredésig habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Öntsük hozzá fokozatosan a tejet, adjuk hozzá a fahéjrudat és a narancs reszelt héját (narancslevet). Főzzük lassan sűrűre a krémet, de ne forraljuk! Facsarjuk hozzá a narancs levét. Öntsük tálba, ha kihűlt, tegyük hűtőbe.
Szeletelve tálaljuk a gubát a sodóval és a meggylekvárral.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése