Zserbó
Ünnepre különleges sütemény illik. Idén karácsonyra úgy döntöttem, hogy elkészítem a zserbót, mert kivételesen volt időm és kedvem is hozzá. Rengeteg recept található róla, én végül úgy döntöttem, hogy bízom Borbás Marcsiban és az ő szakácskönyvét választottam. Nos, alapvetően nem bántam meg, csak a mázzal gyűlt meg a bajom, mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább a hagyományos olvasztott csokit válassza az itt leírtakkal szemben, mert az sokkal egyszerűbb. Összességében egy picit csalódott vagyok, olyan sokat hallottam már erről a sütiről, de igazából csak macerás, nem olyan különleges, mint gondoltam volna. Egyszeri alkalommal érdemes elkészíteni, de jövőre biztosan mást fogok készíteni karácsonyra.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 3 ek tejföl
- 2 tojássárgája
- csipet só
Töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 nagy üveg baracklekvár
Mázhoz
- 3 ek kakaó
- 3 ek porcukor
- 3 ek víz
- 4 csepp olaj
Elkészítés:
A lisztet alaposan elmorzsoljuk a hideg vajjal. Fontos, hogy egyenletesen eloszlassuk benne, így lesz omlós a tésztánk. Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a tejföllel elkevert élesztőt és a tojások sárgáját is. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, frissen tartó fóliába csomagol, fél órára hűtőbe tesz.
Amint a tészta megpihent, négy részre osztjuk. Mindegyik adagot négyszögletesre nyújtjuk. A nyújtódeszkát alaposan megszórjuk liszttel, hogy nyújtás közben a tészta biztosan ne ragadjon le. Érdemes már ekkor odakészíteni a tepsit, amelyben sütni fogjuk, így megfelelő méretre tudjuk nyújtani a lapokat.
A széleket mindig nyomkodjuk kicsit vissza a sodrófa segítségével, így tudjuk megtartani a négyszögletes formát (nekem nem mindig sikerült, de első próbálkozásra nem is lett rossz a végeredmény).
Ha elkészült az első lap, lazán sodorjuk fel a nyújtófára, és terítsük a sütőpapírral borított tepsibe. Kenjük meg bőven baracklekvárral, majd szórjuk meg a cukros, vaníliás, darált dióval. Figyeljünk az arányokra, hiszen háromfelé kell osztanunk a diót és a lekvárt is. A dióra jön egy újabb tésztaréteg, majd megint lekvár és dió. Ha a legfelső lapot is ráhelyeztük a süteményre, villával szurkáljuk át, és toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt a sütemény, elkészítjük a csokoládémázat. A porcukrot a vízzel felforraljuk, mintha szirupot főznénk. Ha már szépen bugyog, jöhet hozzá az olaj és a kakaó. Így lesz szép sűrű és fényes a máz. Ezt öntjük a zserbó tetejére és néhány gyors mozdulattal elterítjük. Na, nálam itt állt meg a tudomány, finoman szólva sem sikerült elterítenem, sőt, kellett még egy adagot főznöm, hogy hellyel-közzel mindenhol legyen máz. Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább olvasztott étcsokoládéval vonja be a süteményt.
Miután mindennel elkészültünk, pihentessük a kész zserbót néhány óráig szobahőmérsékleten, így lesz igazán finom.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése